28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKoronovirüs aşısı yapılan hastalar yaşadıklarını anlattı

Koronovirüs aşısı yapılan hastalar yaşadıklarını anlattı

İçerikleri

Covid-19’a yakalanan ve tedavi sürecinde yeni aşının denenmesinde katılımcı olmayı kabul eden hastalar yaşadıkları süreçte sürekli olarak aşının yan etkilerinden yakındıklarını açıkladılar. Fakat gün içerisinde sürekli olarak baş ağrısı, ateş ve yorgunluk gibi semptomlara rağmen Covid-19 aşısı konusunda umutlu olduklarını dile getirdiler. Pfizer ve Moderna’nın koronavirüs aşısı çalışmalarına katılanlar semptomların bir süre rahatsızlık verdiğini daha sonra ise bu rahatsız edici durumların ortadan kaybolduğunu bildirdiler.

Koronavirüs Aşısı Nelere Sebebiyet Veriyor?

Moderna aşı çalışmaları sırasında katılımcılardan biri olan Luke Hutchison kendisini gece yarısı uyandıran yüksek bir ateş ve titreme olduğundan bahsetti. Pfizer adayı ise yine benzer semptomlar gösterdi. Bu katılımcıda ki titremeler oldukça yüksek olduğundan bir dişinin kırıldığına dair iddialar da bulunuyor. Ancak hastalar yaşadıkları tüm bu durumlara rağmen yaşadıklarının bunlara değeceği düşüncesindeler.

Koronavirüs Aşısına Son Aşamalar

Koronavirüs aşısı konusunda Faz 3 denemeleri bekleniyor. Aşıların dağıtım izninin alınabilmesi için kişilerin üzerinde bu denemelerin başarılı olması gerekiyor. Dünya genelinde birçok aşı hala denenme sürecinde, fakat ABD’nin destek verdiği dört aşı şuan üçüncü aşamada bulunuyor. Bu aşılar arasında Moderna, AStraZeneca, Johnson& Johnson ile Pfizer bulunuyor. Her bir aşı için binlerce katılımcı denemelere katılıyor. Bu denemeler sırasında çift kör çalışması da uygulandı. Tüm katılımcılar şuan için gözlem altında ve yaşadıkları tüm semptomlar tek tek kayda alınıyor. Koronavirüs aşısı son dakika haberleri arasında önemli detaylardan birisi de bu aşının yılsonunda tamamlanabileceği bekleniyor.

İlaç Şirketleri Belirtilen Yan Etkilerin Olabileceğini Belirtti

Aşıların kişilerde titreme, ateş ve kas ağrısı gibi durumlara neden olabileceğini ilaç şirketleri de onayladı. Bu bilgiler doğrultusunda New York’ta yaşayan Bulaşıcı Hastalık Uzmanı Florian Krammer, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Moderna aşı denemelerinin tatsız fakat tehlikeli yanları olmadığını belirtti. Yapılan çalışmalarda hem çocukların hem de hamile kadınların diğer katılımcıların yaşadıkları belirtileri yaşayıp yaşamayacakları ise henüz netleşmedi. Korona aşısı Türkiye çalışmaları konusunda da Sağlık Bakanı ilk müjdeleri verdi. Aşının bulunması ile ilgili çalışmalar Türkiye’de de oldukça hızlı bir şekilde devam ediyor.