24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerKoronavirüsten sonra kaynağı yine Çin olan yeni bir salgın başlıyor!

Koronavirüsten sonra kaynağı yine Çin olan yeni bir salgın başlıyor!

İçerikleri

İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılan Koronavirüs salgını tüm önlemlere rağmen can almaya devam ediyor. Milyonlarca kişinin enfekte olduğu ve binlerce kişinin öldüğü salgının etkileri sürerken Çin’de farklı bir enfeksiyonun daha ortaya çıktığı belirtiliyor. Herhangi bir biyolojik saldırısı olmamasına rağmen, Kuzeydoğu Çin’de binlerce insanın bakteriyel bir enfeksiyondan dolayı hayatını kaybettiği aktarılıyor. Söz konusu bakterinin, hükümetin aşı üretimi yaptığı fabrikada meydana gelen bir sızıntı sonrasında yayıldığı öne sürülüyor. Bölgedeki yerel sağlık departmanı tarafından yapılan açıklamalardan, Kuzeydoğu Çin’de 3245 kişinin brusella hastalığına yenik düşerek hayatını kaybettiği anlaşılıyor.

Brusella Nasıl Ortaya Çıktı?

Brusella hastalığının asıl nedeni bakteriler olarak biliniyor. Bu bakteriler ise genellikle tarım ve hayvancılık kaynaklı olarak ortaya çıkabiliyor. Çin Sağlık Departmanı tarafından yapılan açıklamalarda, brusella hastalığının geçtiğimiz yıl bir aşı fabrikasında ortaya çıktığı ve Çin genelinde bugüne kadar toplam 11 bin 401 kişinin bu hastalığa yakalandığı ifade ediliyor. Çin yönetimi ise biyofarmasötik fabrikası tarafından son kullanma tarihi geçmiş dezenfektanlar kullanıldığını ve fabrika egzozundan çıkan kirli gazların brusella bakterilerini hayvanlar aracılığı ile insanlara bulaştırdığı belirtiyor.

Çin’de Salgına Karşı Hangi Önlemler Alındı?

Çin’deki aşı fabrikasından çıkan gazların Lanzhou Veteriner Araştırma Enstitüsü’ne ulaştığı belirtiliyor. Brusella bakterilerinin bu enstitüde bulunan koyun, sığır ve domuz gibi hayvanlar aracılığı ile insanlara yayıldığı öne sürülüyor. Ayrıca, 2019 Aralık ayına kadar toplam 200 kişinin brusella hastalığı geçirdiği bildiriliyor. Diğer yandan; fabrika, yapılan hatadan dolayı özür dilese de hükümet tarafından işletme ruhsatının geri alındığı ve mağdurlara Ekim ayından itibaren tazminat ödeneceği ifade ediliyor. Salgının yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler alan Çin hükümeti, aynı zamanda brusella hastalarına devlet hastanelerinde ücretsiz muayene hizmeti sunulacağını belirtiyor.

Brusella Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Peki, brusella belirtileri nelerdir? Brusella hastalığının belirtileri arasında genellikle ateş, kas ağrıları, halsizlik ve baş ağrıları yer alıyor. Bu hastalık, aynı zamanda Malta humması veya Akdeniz ateşi şeklinde de adlandırılıyor. Brusella bakterileri, artrit veya şişlik gibi bazı tehlikeli sonuçlara da yol açabiliyor. Hatta, bu durumlar bazen kalıcı dahi olabiliyor. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’ne göre ise brusella insanlar arasında temas yoluyla değil; beslenme, su veya nefes yoluyla bulaşıyor.

Brusella hastalığı önümüzdeki günlerde gündemi bir hayli meşgul edecek gibi görünüyor. Koronavirüs ile mücadele devam ederken, dünyanın yeni bir salgınla karşı karşıya kalmaması için Çin’in bir an önce brusella salgının çözüm bulması hayati önem taşıyor.