28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKoronavirüsle mücadelede sadece elleri yıkamak değil doğru kurulamak da önemli

Koronavirüsle mücadelede sadece elleri yıkamak değil doğru kurulamak da önemli

İçerikleri

Koronavirüs korkusu, sanki insanlara doğru el yıkama ve sağlıklı hijyen alışkanlıklarının önemini yeniden hatırlatıyor. Bu salgını yenmenin tek yolu kişisel hijyen dikkat etmekten geçiyor. El yıkamanın önemi ile ilgili çeşitli söylemler arasında, ne yazık ki elleri kurulamanın önemine pek vurgu yapılmıyor. Ancak, uzmanlar ıslak elleri doğru bir şekilde kurulamanın bakteri ve virüsleri ellerden tamamen çıkarmak için zorunlu bir adım olduğuna dikkat çekiyor. Yeni koronavirüs ile savaşmak için asıl odak noktası el yıkamak, ancak kurulamaya da aynı miktarda vurgu yapılması gerekiyor.

 Elleri Kurulamak Neden Önemlidir?

Bakterilerin ıslak ellerde daha iyi yaşadığını biliyor musunuz? Mevcut mikropları, bakterileri ve virüsü ellerinizi yıkayarak giderebilirsiniz. Ancak, bu virüs, bakteri ve mikroplar ıslak ellerinizde daha çok barınabilirler! Çünkü, nemli ortamlar bakterilerin gelişmesine izin verebilecek bir üreme alanıdır. Islak ellerin kurulanması bakterilerin kalan yaşama ihtimalini azaltır. Çoğu insan acele ettiği için ellerini yeterince kurulamıyor. Ancak, uzmanlara göre elleri yıkamak tek başına yeterli değil. Özellikle, tüm dünyaya yayılan koronavirüs pandemisi döneminde elleri kurulamak en az yıkamak kadar önemli. Bakterilerin ıslak ellerden kolayca aktarılabileceğini belirten uzmanlar, ellerin yıkandıktan sonra mutlaka kurulanması gerektiğine vurgu yapıyor.

Elleri Kurulamak İçin İdeal Yöntem Nedir?

Elleri kurulama genel olarak el havlusu ve kağıt havlu ile olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Elleri yıkarken mutlaka sabun veya temizlik mayisi kullanılması ve sonrasında uygun bir şekilde kurulanması gerekiyor. Çünkü, bakteri ve virüs transferini önlemek için ıslak elleri tamamen kurulamak gerekiyor. Peki, elleri kurularken hangi yöntem tercih edilmeli?

El Havlusu mu Yoksa Kağıt Havlu mu Kullanılmalı?

Virüslere karşı elleri kurulamak, sanıldığından çok daha önemli. O halde, virüslerle mücadele ederken el havlusu mu yoksa kağıt havlu mu tercih edilmeli? Tabiki, normal el havlularına göre tek kullanımlık kağıt havluların tercih edilmesi çok daha doğrudur. Çünkü, kağıt havlular bakteri transferini en aza indiren tek kullanımlık ürünlerdir. Aksine, normal havlular virüs ve bakterilerin ortak kullanıcılara geçmesine neden olabilir.

El Kurutma Makineleri Sağlıklı mı?

Westminster Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yüksek hızlı kurutucular aynı odadaki bir virüsü 3 metreye yayma potansiyeline sahip. Kurutucular, aynı sadece sadece nemi ellerden buharlaştırmaya yarar. Fakat, etrafta asılı duran mikrop ve bakterilerden tamamen kurtulmayı sağlamaz. Ayrıca, uzmanların çoğu bakteriyel bulaşmayı tetiklediği için kurutucu kullanımının durdurulması gerektiğine inanıyorlar. Özellikle, halka açık alanlara monte edilen yüksek hızlı hava kurutucularının çabuk kurtulmayı sağladığı ancak mikropları yeterince temizlemediğini gösteren birçok çalışma vardır.

Sonuç olarak, koronavirüs ya da diğer virüslerden korunmak için elleri iyice yıkamak ve mutlaka doğru bir şekilde kurulamak gerekiyor. Uzmanlara göre, bunun için en iyi yöntem ise tek kullanımlık kağıt havluları tercih etmek.