3 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs ve gribi ayırt etmek mümkün mü?

Koronavirüs ve gribi ayırt etmek mümkün mü?

İçerikleri

Grip ile koronavirüsün en benzer belirtileri hapşırma, burun tıkanıklığı ve burun akıntısıdır. Sonbahar mevsimiyle birlikte koronavirüs vaka sayısındaki patlamanın bir benzeri gripte de bekleniyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tvefik Özlü, “Grip ile koronavirüs semptomlarının belirtileri birbirine çok benzemektedir. Bu belirtilerin birbirinden ayırt edilmesi çok zordur. Grip rahatsızlığında burunla ilgili semptomlara çok sık rastlanmaktadır. Gribin en önemli belirtileri arasında hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burundan konuşma yer almaktadır.” dedi.

Şikayetlere göre ayrım yapılamaz!

Sadece şikayetler göz önünde bulundurularak koronavirüs ile gribi birbirinden ayırt etmenin imkansız olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlü, “Grip ile koronavirüste birbirine benzeyen akciğer tutulmaları zatürreye benzeyen bir tablo oluşturabilir. Grip ile koronavirüsü birbirinden ayırt etmenin tek yolu PCR testidir. Bu durumda laboratuvar yükümüzün artması anlamına gelmektedir. Bu yükü azaltmanın tek yolu ise grip aşısıdır. Grip aşısının, koronavirüs salgınına karşı koruyucu etkisi olmasa da gripten korur. Grip vakalarının sayısı ne kadar azalırsa, laboratuvar yükü de o kadar azalmış olur. Böylelikle sağlık çalışanlarımızın ve hastanelerimizin yükü de azalır.” şeklinde konuştu.

Aşı sayesinde virüs hafif geçirilir

Grip aşısının sağlık sisteminin yükünü hafifletmesinin yanı sıra koronavirüs enfekte olan hastanın süreci daha hafif atlatmasına da önemli katkısı oluyor. Bu nedenle Ekim ayı içerisinde grip aşısının yaptırılması çok büyük önem arz ediyor. Grip aşısının önemine değinen Prof. Dr. Özlü, grip aşısı yaptırmayan insanlarda grip ve koronavirüs aynı anda görülebileceğinden sürecin çok daha ağır geçirilebileceğini ifade etti.