26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs gölgesinde 10 Ekim dünya ruh sağlığı günü

Koronavirüs gölgesinde 10 Ekim dünya ruh sağlığı günü

İçerikleri

10 Ekim dünya ruh sağlığı günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Trabzon İl Sağlık Müdürü Hasan Usta, “Yeni tip koronavirüs salgınının kontrol altına alınması ve virüsün tedavisini bulmak için tüm dünya mücadele ediyor. Bu zor süreçte insanların yaşadığı endişelerde ve korkularda artış yaşandığı gibi sosyal mesafe, izolasyon, maske ve diğer kısıtlamalardaki belirsizlikler ve yaşanan duygusal sıkıntılar insanları psikolojik olarak yormaktadır.” dedi.

Dünyanın Önceliği Sağlık

Yaptığı yazılı açıklamada Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun 10 Ekim’i Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak ilan ettiğini ve her sene bu tarihte ruh sağlığının önemine dikkat çekildiğini ifade eden Usta, “Ruh sağlığı açısından verilen hizmetlerde farkındalık yaratmak için çeşitli temalar belirlenerek çalışmalar yapılmaktadır. 2020 yılının teması da ‘her zaman ve her yerde herkes için ruh sağlığı’ olarak belirlendi. Bu yıl yeni tip koronavirüs salgınından dolayı dünya genelinde insanların ruh sağlığı olumsuz etkilendi. Salgından dolayı dünya tarihte eşi ve benzeri görülmemiş bir şekilde sağlığa öncelik verdi. Koronavirüsün kontrol altına alınarak tedavisinin bulunması için 7/24 mücadele edilmektedir. Bu zor süreçte insanlarda sık rastlanan psikolojik tepkiler ise yalnızlık ve çaresizlik hissi, çok yoğun bir şekilde yaşanan kaygı ve içe kapanma oldu. İnsanların verdiği bu psikolojik tepkiler, zor süreç göz önünde bulundurulduğunda çok normal” ifadelerine yer verdi.

Psikolojik Tepkilerin Şiddeti Zamanla Azalır

İnsanların zamanla yaşanan bu olumsuzlukları kabullenmeye başlayacağını ve psikolojik tepkilerin şiddetinde azalma olacağını dile getiren Hasan Usta, “İnsanlar, zamanla bu durumu kabullenmeye başladıkça günlük yaşamlarındaki sorumluluklarını yeniden yerine getirmeye başlar. Eskisi gibi geleceğe dair planlar yaparlar. İnsanların yaşadığı kaygıyı azaltması ve kendilerini iyi hissetmesi için yalnız olmadıklarını ve bu yaşadıklarını herkesin yaşadığını düşünmesinde fayda var. Ayrıca insanlar, alışkanlıklarını pandemiden önceki gibi sürdürme isteğinin çok normal olduğunun ve kendi kontrollerinde olmayan bir durumdan dolayı alışkanlıklarını yapamadığının bilincinde olsunlar. Bu sürecin geçici olduğunu her zaman akıllarının bir köşesinde tutsunlar. Bu süreçte inançları doğrultusunda kendilerine iyi gelen ritüellerle vakit geçirmeye çalışsınlar. Bütün bunları yapmalarına rağmen psikolojik tepkilerinde bir azalma olmayan insanlar, ruh sağlığı uzmanına giderek yardım alsınlar.” şeklinde konuştu.