28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs beyni 10 yıl yaşlandırıyor! IQ seviyesini düşürüyor

Koronavirüs beyni 10 yıl yaşlandırıyor! IQ seviyesini düşürüyor

İçerikleri

Imperial Collage London’da görevli bilim adamları tarafından gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen bulgular, koronavirüsü yenenlerin beyinlerinin yaklaşık 10 yıl yaşlandığını ve IQ seviyelerinin de düştüğünü gösteriyor.

Uzun Vadede Sağlığa Etkileri Araştırılıyor

Covid-19 virüsü salgını tüm hızıyla dünyayı etkilerken bilim adamları tarafından virüsün uzun vadede sağlığa olan etkilerinin anlaşılması için çalışmalara devam ediliyor. Bu konu ile ilgili İngiltere’de gerçekleştirilen araştırma sonucunda Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra yenen bazı vakaların beyinlerinin 10 yıl yaşlandığı ve IQ seviyelerinin de düştüğü bilgisine ulaşıldı.

IQ Seviyesinde 8,5 Puan Düşüş Var

İngiliz basınında da geniş yer verilen araştırmaya Imperial Collage London’da görev yapmakta olan Dr. Adam Hampshire liderlik yaptı. Covid-19 virüsünü yenen vakaların beyin yapılarını incelediklerini belirten Dr. Adam Hampshire, “Etkisini insan vücudunda uzun süre sürdürebilen Covid-19 virüsünde görülen semptomlar arasında beyne hasar vermesi de var. Bazı vakalarda akıl sağlığının iyi olmadığına ilişkin durumlarla karşılaşıldı. Covid-19 virüsünü yenmeyi başaran bazı vakaların beyinlerinin ise 10 yıl yaşlandığı görüldü. Covid-19 virüsünü yenen insanlara yapılan IQ testlerinde ise Covid-19 virüsü enfekte olmayan insanlara göre daha düşük sonuçlar elde edildi.” dedi.

Büyük İngiliz Zeka Testi olarak adlandırılan test, bilim adamları tarafından 84 bin 285 insanın katıldığı araştırmada kullanıldı. Araştırmadan elde edilen sonuca göre Covid-19 virüsünü en ağır şekilde geçirerek iyileşen insanların IQ seviyelerinde yaklaşık 8,5 puan düşüş var.

Ağır Geçiren Vakalarda Akıl Sağlığı Daha Sıkıntılı

Imperial Collage, Chicago Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve King’s College tarafından gerçekleştirilen ortak bir çalışmada ise Covid-19 virüsü tedavi sürecinde yoğun bakım tedavisi gören ve iyileşen vakaların akıl sağlıklarının daha kötüye gittiği sonucuna ulaşıldı. Covid-19 virüsünü yenmeyi başaran vakaların mantık ve kelimelerin anlamı ile alakalı yapılan testlerde başarı sağlayamadığı aktarıldı. Araştırmadan elde edilen bir başka sonuç ise Covid-19 virüsü enfekte olduğu halde hiçbir semptom görülmeyen ve nefes darlığı çekmeyen vakaların akıl sağlığında dahi sıkıntıya rastlandığı oldu.

Koronavirüsün Kronik Zihinsel Etkileri Oluyor

Araştırmadan elde edilen sonuçlar, Covid-19 virüsünün enfekte olduğu insanlarda kronik zihinsel etkilere neden olduğuna dair korkuları artırdı. Araştırma esnasında Covid-19 enfekte olduğuna dair şüphe duyulan veya gerçekten Covid-19 virüsü enfekte olmuş vakalara yapılan test sonuçları ile Covid-19 virüsü hiç enfekte olmamış insanlara yapılan test sonuçları karşılaştırıldığı zaman Covid-19 şüphesi olan ya da Covid-19 enfekte olmuş vakaların zihinsel performansının daha düşük olduğu görüldü. Beyin sağlığındaki gerileme oranının ise Covid-19 virüsünün ne kadar ağır geçirildiğiyle bire bir ilişkili olduğu kaydedildi.

Koronavirüs beyni 10 yıl yaşlandırıyor! IQ seviyesini düşürüyor