2020 yılının başından beri bütün dünya Covid-19 virüsü salgınına karşı büyük bir mücadele veriliyor. Vaka sayılarında son dönemde görülen ciddi artış ise salgının halen ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor. Son güncellenen veriler incelendiği zaman vaka sayısının dünya genelinde 46 milyonu aştığı, dünya nüfusunun yüzde 10’luk kısmını oluşturan Avrupa’da ise Covid-19 virüsü enfekte olan vaka sayısının 10 milyon 108 bin 104 kişiye ulaştığı görülüyor. Bu rakamla Avrupa, dünya çapında görülen vakaların yüzde 22’lik dilimini oluştururken, Latin Amerika ve Asya’dan sonra 10 milyon vaka sayısını geçen üçüncü bölge oldu.
Salgında Tablo Ağırlaşıyor
Covid-19 virüsü salgınında tablo ise her geçen gün ağırlaşmaktadır. Avrupa’da birçok ülkenin salgınla etkili bir şekilde mücadele edebilmek için hafifletilen tedbirleri, yeniden ağırlaştırmaya başladığı görülüyor. Salgına karşı insanların en büyük umudu olan aşı hakkında gerekli karar ise Covid-19 virüsü ile ilgili gelişmelerin değerlendirildiği Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde alındı. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler, Covid-19 virüsü aşısının üye ülkeler arasında aynı zamanda ve aynı şartta dağıtılması hususunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.
Aşı Adil Dağıtılmalı
Covid-19 virüsü aşısının geliştirilmesi kadar adil dağıtılması gerektiğinin altını önemle çizen Özel Viromed Laboratuvarları Mesul Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Akbay, “Covid-19 virüsü aşısı bulunduğu zaman herkes kısa süre içerisinde aşılanarak virüsten korunacağını düşünüyor. Ancak Ebola virüsünde de tecrübe edildi ki aşının dağıtımında ekonomik etkenlerin yanı sıra bir dizi siyasi kurgularda devreye giriyor. Avrupa Birliği tarafından salgınla mücadelede izlenen yolun kapsamı üye ülkelerin iç işlerine hiçbir şekilde müdahale etmeden, adil bir sistem içerisinde yapılan yardımlaşmadan ibarettir. Bu açıdan bakıldığı zaman çok yerinde bir karar olduğu söylenebilir. Türkiye olarak biz de AB ile bu tür iş birlikleri geliştirmeliyiz.” ifadelerine yer verdi.
AB Salgın Sürecini İyi Yönetiyor
AB Liderler Zirvesi’nden sonra AB Komisyon Başkanı Ursala von der Leyen tarafından yapılan aşılar piyasaya sürüldüğü zaman üye ülkeler arasında adil dağıtımının garanti edilmesi hususunda anlaşıldığına ve bu çerçevede üye ülkelerin AB nüfusu içerisindeki payı dikkate alınarak aşı tedarik edeceklerine yönelik açıklamaya atıfta bulunan Prof. Dr. Akbay, “AB, ekipman tedariki ve ekonomik fonlar haricinde aşı çalışmaları çerçevesinde de bilimsel iş birliği içerisinde aktif bir şekilde rol alıyor. Bu kapsamda aldığı ek bir karar doğrultusunda salgınla etkili bir şekilde mücadele eden ve hızlı sonuç alınabilen antijen testlerinin piyasaya sürülmesine başlandı. Hızlı test kitlerinin alınarak üye ülkelere dağıtımının sağlanması için 100 bir euro’luk bir fon ayrıldı. Tek koşul ise testlerin ve test sonuçlarının karşılıklı tanınmasında AB yaklaşımına uyulması. AB tıbbi ve finansal manada üye ülkelere sağladığı olanaklar ve desteklerle sürdürdüğü stratejiden iyi bir puan aldı.
Ülkemizin ise koronavirüs salgın sürecinden çıkarması gereken en önemli sonuç, sağlık, ekonomi ve süreç yönetimindeki iş birliklerinin artırılmasıdır. Avrupa Birliği’ne üyelikten asla vazgeçmemek gerekiyor.” diye konuştu.