Vatandaşların son günlerde internette en fazla araştırdığı konular arasında koronoavirüs aşısına gönüllü başvurunun nasıl yapılacağı da yer alıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından Çin’den getirilen koronavirüs aşısı için gönüllü başvuru ekranı vatandaşların erişimine açıldı. Ayrıca koronavirüs aşısına gönüllü başvuru şartları da Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlandı.
Koronavirüs Aşısına Nasıl Başvurulur?
Koronavirüs aşısı ile ilgili bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, “15 Eylül tarihinde ülkemizde Faz 3 aşamasındaki çalışmalarına başlanan Çin menşeli Covid-19 virüsü aşısı, öncelikli olarak sağlık personeline uygulandıktan sonra gönüllü olan vatandaşlarımız üzerinde uygulanmasına geçilecek. 18-59 yaş aralığında olan ve daha evvel Covid-19 virüsü enfekte olmamış vatandaşlarımız, https://covid-19asi.calismasi.info internet adresinden ya da 0850 811 18 80 numaralı telefon aracılığıyla gönüllü olmak için başvuru yapabilecekler.” ifadelerine yer verdi.
Koronavirüs Aşının Yan Etkileri Neler?
Tüm araştırmaların azda olsa risk içerdiği ve bu risklerin kişinin hastalanmasına ya da kendisini rahatsız hissetmesine neden olabileceği veya kişiye zarar verebilecek unsurlar içerebileceği bilinmektedir. Aşı çalışmasının daha evvelki aşamalarından elde edilen verilere göre aşı uygulanacak kişide ateş ve ishal, çok nadir kusma, yeme bozuklukları, kas ve baş ağrısı, bulantı ve yorgunluk görülebilir. Aşının uygulandığı bölgede de ağrı, çok nadirde olsa kızarıklık, şişlik ve kaşıntı görülebilir. Bu risklere karşın aşının uygulanmasının ardından aşı yapılan kişi 30 dakika gözlem odasında bekletilerek çalışma ekibi tarafından takip edilmektedir. Laboratuvar testlerinin yapılabilmesi için kan alınan bölge, ağrı, morarma ve enfeksiyon riski içermektedir. Ayrıca kan alınmasına bağlı olarak küçük bir baygınlık görülebilir.
Çalışmaya katılım esnasında çalışma ürününden kaynaklanan olumsuz etkiler yaşanabilir. Çalışmaya katılan bütün katılımcılar, bütün risklere karşı dikkatli bir şekilde takip edilecektir. Çalışmaya katılan gönüllü katılımcılar, çalışma merkezlerinin Covid-19 kliniklerine giremeyecek. Çalışmaya gönüllü olarak katılanlar için ayrı merkezler oluşturulacak. Bu sayede de Covid-19 vakalarıyla bu katılımcıların aynı ortamda bulunmamaları sağlanacak. Olumsuz etkilerin azaltılması için çalışma ekibi tarafından aşı yapılan kişiye ilaç verilebilir. Aşının yan etkileri hafif ya da ciddi bir şekilde görülebilir. Araştırmaya gönüllü olarak katıldğınız için oluşabilecek olumsuz durumların masrafları aşı yapılan kişiden talep edilmeyecektir. Çalışma tedavisinden dolayı aşı yapılanın herhangi bir zarara uğraması halinde aşı yapılan kişiye hiçbir masrafı olmadan uygun bakım ve yardım yapılacaktır.