Son yıllarda modern tanı, teşhis ve tedavi yöntemleri arasında en önemlilerinden birisi olarak da nitelendirilebilen kolonoskopi, doğru şekillerde uygulanması halinde pek çok hastalığın tespiti ve tedavisinde büyük rol üstlenebilmektedir. Bugün pek çok özel ve devlet sağlık kuruluşunda gerek duyulduğunda uzman doktorlar tarafından hastalara uygulanan kolonoskopi, sanıldığının aksine oldukça acısız, ağrısız ve hızlı bir işlemdir.
Kolonoskopi Nedir?
Kolonoskopi nedir sorusuna yanıt olarak bu işlemin Latince ‘’Kolon’’ adı verilen kalın bağırsağın incelenmesi amacıyla yapılan bir tür görüntüleme tekniği olduğu söylenebilmektedir. Kolonoskopi işlemi, uç kısmında yüksek çözünürlüklü bir kamera olan ve ışık kaynağı barındıran parmak kalınlığındaki bir hortum ile kalın bağırsağın bütününün monitörler eşliğinde inceleme süreci üzerinden gerçekleşmektedir.
Kolonoskopi yapılırken endoskop ismindeki cihaz ile makattan gidilmekte ve bu şekilde kalın bağırsağın tamamı incelenmektedir. Kıvrılabilme özelliği de bulunan kolonoskopi aleti sayesinde kalın bağırsağın en kıvrımlı ve en bükümlü yerlerinden dahi kolaylıkla görüntü alınabilmekte ve bunun yanı sıra kalın bağırsağın çekum ismi verilen bölümüne erişim sağlanabilmektedir. Kalın bağırsağın ince bağırsak ile birleştiği kısım olan çekum adlı bu bölümde de bağırsaklarda meydana gelen pek çok hastalığın tanısı, teşhisi ya da tedavisi yapılabilmektedir.
Kolonoskopi nedir sorusunu yanıtlamaya devam ederken bu işlemin pek çok Avrupa ülkesinde ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde 50 yaşın üzerindeki bireylerde check-up programlarının standart uygulamaları arasında yer aldığı da söylenebilmektedir. Yapılan birçok bilimsel araştırma düzenli olarak 3 ila 5 yıl ara ile yapılan kolonoskopi işlemlerinin kolon kanserinden ölüm risklerini yüzde 75’e kadar düşürdüğünü göstermektedir. Bu nedenle uzmanlar özellikle 50 yaşını geçen bireylerin kolon kanserine karşı düzenli aralıklarla kolonoskopi incelemesi yaptırmalarını tavsiye etmektedir.
Kolonoskopi Neden Yapılır?
Kalın bağırsakta meydana gelebilecek çeşitli rahatsızlıkların tanı ve tedavisi için uygulanabilen bir görüntüleme yöntemi olan kolonoskopi pek çok nedenle uzman doktorlar tarafından tercih edilmektedir. Buna göre kolonoskopi neden yapılır diye merak eden kişilere ilk olarak bu tekniğin bağırsak kanserinde, bağırsak divertikülünde ya da iltihaplı bağırsak hastalıklarında kullanılabileceği söylenebilmektedir. Parça alma yöntemi ile patolojik tetkik yapmayı hedefleyen uzman doktorlar da yine en güvenilir yöntemlerden birisi olan kolonoskopi yöntemini tercih edebilmektedir. Kolonoskopi yöntemi ayrıca gerek duyulması halinde vücutta yer alan iç organların fotoğraflarının çekilebilmesi için de kullanılabilmektedir.
Kolonoskopi Niçin İstenir?
Tüm bunların yanı sıra kolonoskopi niçin istenir sorusuna yanıt olarak kalın bağırsağın içinde bulunan tümörlerden şüphelenilmesi halinde ya da makat kanamalarının sebebini tespit edebilmek amacıyla da kolonoskopi yapılabileceği söylenebilir. Kolonoskopi ayrıca açıklanamayan karın ağrısı ve kilo kaybı, kanlı ve mukuslu dışkı, bağırsak poliplerinin takibi ve tedavisi, ailede kolon kanseri öyküsü, demir eksikliği anemisi, bağırsak kanseri operasyonu geçirilmesi, hemoroid, keçi pisliği şeklinde dışkılama ve dışkı çapında incelme gibi durumlarda da tercih edilebilmektedir.
Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?
Kolonoskopi ne kadar sürer diye merak edenlere bu işlemin özel bir durum olmaması halinde yaklaşık olarak 10-15 dakika süreceği söylenebilmektedir. Nadiren de olsa 30-45 dakikaya çıkabilen kolonoskopi yöntemi bu özelliği ile hızlı ve basit bir işlem olarak nitelendirilebilmektedir.
Kolonoskopi Fiyatları Ne Kadar?
Günümüzde kolonoskopi fiyatları özel hastanelere ve devlet hastanelerine göre büyük değişkenlikler gösterebilmektedir. Sigortalı ya da sigortasız olunması halinde de fiyat farklılıkları arasında uçurumlar yaratan kolonoskopi yönteminde ortalama fiyatların 200 TL’den başlayıp 1000 TL’ye kadar çıkabildiği söylenebilmektedir. Bu nedenle kolonoskopi fiyatları ne kadar diyenlere bu konuda net bir ücret öğrenebilmeleri için özel ya da devlete bağlı sağlık kuruluşları ile iletişime geçmeleri tavsiye edilmektedir.
Uyutmadan Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
Uyutmadan kolonoskopi nasıl yapılır diyen kişilere uyutmadan yapılan kolonoskopi işleminde ilk olarak makat bölgesinde bulunan etlerin iki yana doğru açıldığı söylenebilmektedir. Daha sonra sağ işaret parmağına sürülen kayganlaştırıcı bir jel aracılığı ile parmak makata sokulmakta ve bu şekilde makat muayene edilmektedir. Muayene işlemi bittikten sonra kolonoskopi aleti oldukça dikkatli bir şekilde makatın içerisine doğru elle itilmektedir.
Aletin tam anlamı ile makata girmesinin ardından makattan başlanarak sırası ile rektuma, rektosigmoid bölgeye, sigmoid kolona, inen kolona, transvers kolona ve son aşamada da çıkan kolona geçilerek çektum adı verilen bölgeye ulaşılmaktadır. Uyutmadan kolonoskopi yaparken tüm bu işlem sürecinde gerek duyulması halinde patolojik inceleme yapabilmek amacıyla uzman doktorlar tarafından bazı doku örnekleri alınabilmektedir. Doku örneği alınma aşaması da sanıldığının aksine oldukça kolay ve acısız bir işlem olarak tanımlanabilmektedir.
Kolonoskopi Nedir, Nasıl Yapılır?
- Endoskopi Nedir? Ne Kadar Sürer? Uyutmadan Endoskopi Nasıl Yapılır?
- Gastrit Ve Mide Sorunlarından Sonsuza Dek Kurtulun!
- Mide ve Bağırsak Kanaması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
- Reflü Nedir? Belirtileri Neler? Neden Olur? Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?