26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkKolajen eksikliği belirtileri neler, eksikliği nasıl giderilir?

Kolajen eksikliği belirtileri neler, eksikliği nasıl giderilir?

Kolajen, insan vücudunda en çok yer alan proteinlerden biridir. Doku ve organların fonksiyonel işlevlerini koruyan kolajenin farklı tipleri bulunmaktadır. Son günlerde hemen her yerde karşınıza çıkan kolajen neden bu kadar ilgi görmektedir? Kolajen kullanıp kullanmama konusunda yaşadığınız kararsızlığınızı sunacağımız bilgilerle ortadan kaldıracağız.

İçerikleri

Kas, diş, eklem, kornea, kemik, doku ve deri gibi vücudun çeşitli yerlerinde bulunan kolajen, vücudun yapısal iskeletini oluşturmaktadır. Kelime anlamı bağlayıcı ve yapıştırıcı olan kolajenin faydaları bir hayli fazladır. Temel görevi bağ dokularını güçlendirerek cildin esnekliğini artırmak olan kolajeni kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalara yazımızın devamında yer verilmiştir.

Kolajen Nedir?

Dokuları bir arada tutarak destek sağlayan kolajen güçlü bir yapıştırıcı olarak tanımlanabilir. Fibroplast ile beraber diğer hücreler tarafından oluşturulan kolajenin farklı tipleri de mevcuttur. Tüm kolajenlerin temel görevi aynı olsa da, farklı görevleri de bulunmaktadır.

Vücutta sentezlenebilen kolajeni dışarıdan alarak sağladığı faydalardan daha fazla yararlanılabilmektedir. Dış kaynaklardan alınan kolajene ekso kolajen denilmektedir. Vücudun doğal olarak ürettiği kolajen ise endo kolajendir. Sağladığı faydaları ile son dönemlerin gözdesi haline gelen kolajen nedir ve nasıl kullanılır sorularını aklınızdan geçirdiğinizi duyar gibiyiz. Yaşın ilerlemesi ile beraber azalan kolajeni vücudunuza tekrar nasıl kazandırabileceğinizi öğrenmeniz bu aşamada çok önemlidir.

Yaşamın ilk evresinde vücutta yüksek oranda bulunan kolajen, 30’lu yaşlardan sonra azalmaya başlamaktadır. Her yıl ortalama olarak yüzde 1 oranında yaşanan bu azalmayı stres, menopoz, sigara tüketimi, hava kirliliği gibi etmenler hızlandırmaktadır. Ancak cilt bakımları, kremler ve kolajen takviyeleri ile bu azalma kontrol altına alınabilmektedir.

Kaç Tip Kolajen Vardır?

Günümüzde cilt güzelliği ile ön plana çıkan kolajenin farklı tipleri mevcuttur. Dokuların esnek ve canlı kalmasını sağlayan kaç tip kolajen vardır ve bunların özellikleri nelerdir? İnsan vücudunda 16 farklı kolajen bulunmaktadır. Ancak en önemlileri tip 1, tip 2, tip 3, tip 4, tip 5 ve tip 10’dur. Bunlardan tip 1 kolajen, vücudun yüzde 90’ını oluşturmaktadır.

Tip 1 Kolajen: İnsan vücudundaki en güçlü ve en bol kolajen tipidir. Kemikleri oluşturmaya yardımcı olan tip 1 kolajen, yaraların iyleşmesini sağlamaktadır.

Tip 2 Kolajen: Kıkırdak yapımına yardımcı olmaktadır. Bu sayede eklem ağrılarını dindirmektedir.

Tip 3 Kolajen: Tip 1 kolajen ile beraber bulunmaktadır. Cildin sıkılaşmasını ve esnekliğini artırmaktadır.

Tip 4 Kolajen: Çok önemli işlevlere sahip olan tip 4 kolajen, sindirim organlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır.

Tip 5 Kolajen: Saç telleri ile dokularda bulunmaktadır.

Tip 10 Kolajen: Eklem kıkırdakları ile kemik oluşumunda etkilidir.

Kolajen Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Hemen herkesin kullanmaya başladığı kolajen faydaları ile büyük ilgi görmeye devam etmektedir. Vücuttaki bir aminoasit olarak bilinen kolajenin zamanla azalması insanları tedirgin etmektedir. Ancak yapılacak kolajen takviyesi ile bu sorun kısa sürede çözülebilmektedir. Peki, kolajen neden bu kadar ilgi görmektedir? Kolajenin ilgi görmesini sağlayan temel faydaları şunlardır:

  • Cildin esnekliğini artırır.
  • Cilde canlılık kazandırır.
  • Diş sağlığını olumlu yönde etkiler.
  • Diş eti kanamalarını azaltır.
  • Selülit görünümünü azaltır.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Eklemlerin bozulma riskini azaltır.
  • Kas kütlesinin artmasını sağlar.
  • Saçları güçlendirir.
  • Tırnakları güçlendirir.

Kolajen Eksikliği Belirtileri

Kolajen eksikliği belirtileri ile kendisini göstermektedir. Sağladığı yararlar saymakla bitmeyen kolajen, vücutta azaldığı zaman bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, belirtilerin fark edilip hemen kolajen tedavisine başlanması çok önemlidir. Kolajen eksikliğini gösteren belirtiler ise şunlardır:

  • Saçlar kolay kırılır.
  • Tırnaklar kolay kırılır.
  • Yorgunluk ile beraber güçsüzlük görülür.
  • Ciltteki kırışıklık artar.
  • Eklem ağrıları başlar.

Kolajen Cilde Nasıl Fayda Sağlar?

Yaşlandıkça azalan kolajen üretimi, cildin normalden daha fazla kırışmasına neden olmaktadır. Bu aşamada, kolajen cilde nasıl fayda sağlar anlaşılmaktadır. Azalan kolajenin doğru zaman ve miktarda vücuda geri kazandırılması ile cildin pürüzsüzleşmesi sağlanarak kırışıklar azaltılmaktadır. Cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan kolajen, cildin daha da güçlü görünmesini sağlamaktadır.

Kolajen Nasıl Kullanılmalıdır? Kolajene Kaç Ay Devam Edilmelidir?

Elde edilecek faydayı artırmak için kolajen nasıl kullanılmalıdır dikkat edilmelidir. Uzmanlar tarafından günlük olarak 10 – 30 mg aralığında kolajen tüketilmesi gerektiği söylenmektedir. Kullanım zamanı ise sabah – akşam fark etmemektedir. Kolajenin ara verilmeden en fazla üç ay kullanılması önerilmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu yaşayan kişilerin, kolajen kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir. Toksit içermeyen bir takviye olan kolajenin olumsuz yan etkileri bulunmamaktadır. Bazı kişilerde aşırı tokluk hissi, mide şikayetleri ve hoş olmayan bir tat aldıkları gözlenmiştir. Önerilen dozdan fazlasını almadan önce bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Kolajen Üretimi Nasıl Artırılır? Hangi Besinlerde Kolajen Vardır?

Zamanla azalan kolajeni takviyeler ile desteklemek mümkündür. Ancak, kolajen üretimi artırmak için tüketilmesi önerilen bazı besinler mevcuttur. Hayvansal gıdaların bağ dokuları kolajenle doludur. Bu nedenle kolajen açısından özellikle kemik suları çok zengindir. Bununla beraber kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta,süt ürünleri, biber, çilek de yüksek oranda kolajen içermektedir. Günlük olarak bu besinleri tüketerek kolajen üretimini artırabilirsiniz.

Kolajenin Zararı Var Mıdır?

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar incelendiğinde, genel olarak kolajenin güvenli olduğu anlaşılmaktadır. Ancak birçok kişi kolajenin zararı var mıdır merak etmektedir. Kolajenin direkt bir zararı olmasa da, bazı kişilerde şu yan etkiler gözlemlenmiştir:

  • Yorgunluk hissi
  • İshal
  • Midede ağırlık
  • Deri döküntüsü
  • Vücut duyarlılığının artması
  • Ağızda kötü tat hissi
  • Kusma
  • Bulantı

Yukarıda sıralanan yan etkilere çok az kişide rastlanmaktadır. Sağlığı etkileyecek kritik yan etkisi olmayan kolajeni doktorunuza danışarak kullanmanız önemlidir. Özellikle yüksek protein almaması gereken kişilerin kolajen kullanımına dikkat etmesi gerekmektedir.