19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerKlorofil nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir?

Klorofil nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir?

Klorofil, bitkilere yeşil rengini veren ve fotosentez yoluyla bitkilerin kendi besinlerini oluşturmalarına yardımcı olan bir pigmenttir. Bu yazımızda, klorofil nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir sorularına yanıt bulacaksınız.

İçerikleri

Klorofil, bitkilere yeşil rengini veren pigmenttir. Fotosentez olarak bilinen bir işlem sırasında bitkilerin enerjiyi emmelerine ve besinlerini güneş ışığından almalarına yardımcı olur. Klorofil birçok yeşil sebzede bulunur ve bazı insanlar bunu bir sağlık takviyesi olarak alır veya topikal olarak uygular. Potansiyel sağlık yararları arasında enerjiyi artırma, yaraları iyileştirme ve belirli hastalıklarla savaşmaya yardımcı olma yeteneği bulunur.

Klorofil Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Bitki ve sebzeleri sağlıklı tutmada önemli bir rol oynamanın yanı sıra, klorofil doğal bir antioksidan kaynağı olarak insanlarda da sağlık yararları olduğu bildirilmiştir. Bazı tıbbi araştırmalar, cilt sorunlarına, vücut kokularına ve belirli kanser türlerine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Güncel Uygulama

Araştırmalar, topikal olarak uygulandığında klorofilin yaraların iyileşmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yara iyileştirici özellikleri için klorofil kullanımının kökenleri 1950’lerden çok daha eski çalışmalardır. Bazı doktorlar, yara iyileşmesini teşvik etmek ve açık yaralarla ilişkili bazı kokuları azaltmak için hala klorofilin olarak bilinen klorofil içeren topikal bir ilaç reçete etmektedirler.

Topikal klorofil akneyi azaltmak için pilot çalışmalarda kullanılmış ve bazı olumlu sonuçlar görülmüştür.

Fotoyaşlanma belirtilerini (güneşe maruz kalmaktan yaşlanma) azaltmak için potansiyel olarak yaşlanmayı geciktirici bir çare olarak işe yarayabilir.  Diğer çalışmalar, klorofilin bir antioksidan olarak kansere karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir.

Dahili Kullanımı

Sıvı, toz veya tablet formunda bir takviye olarak dahili olarak alındığında klorofilin sağlık yararları için daha az sağlam kanıt vardır .

Bazı araştırmacılar, kırmızı kan hücresi sayısını artırma ve kalitesini iyileştirme potansiyeline atıfta bulunarak sıvı klorofili potansiyel bir “kan yapıcı” olarak adlandırmışlardır. Küçük bir çalışma, hemodiyaliz hastalarına sodyum ferröz klorofil (bu, klorofilde normalde eksik olan demiri içerir) uygulandığında fayda olduğu tespit edilmiştir.

Klorofil, bir kişinin vücudunda oksijen taşıdığı için kırmızı kan hücrelerinde gerekli olan bir protein olan hemoglobine kimyasal olarak benzer. Bu , yorgunluk, düşük enerji ve baş dönmesi gibi anemiye bağlı semptomları iyileştirmenin faydalı olacağı anlamına gelebilir. Bununla birlikte, anemi demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa, tek başına klorofil, demir içermediği için altta yatan sorunu çözmeyecektir.

Klorofilin ayrıca karaciğerin toksinleri ve atıkları detoksifikasyon süreci yoluyla vücuttan atma yeteneğini artırdığı gösterilmiştir.

Klorofilin kanser tedavi etme potansiyeli şimdiye kadar sadece hayvanlarda test edildi, ancak bu sonuçlar klorofil ve türevlerinin kanser büyümesini önlemeye ve yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu, yeşil sebzeler açısından zengin bir diyet yoluyla tüketilen doğal klorofili içerir.

Uzmanlar, klorofilin potansiyel vücut koku giderme etkileri de dahil olmak üzere şimdiye kadar çalışılanlardan daha fazla sağlık yararına sahip olduğu konusunda hemfikir.

Başlangıçta bir umut vaat eden ancak yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyan alanlardan bazıları şunlardır:

  • Sindirim iyileştirme
  • Kabızlık tedavisi
  • Özellikle artritte iltihap azalması
  • Yaşlanma karşıtı faydalar
  • Candida hastalarında maya azalması
  • Artan enerji
  • Hormonal denge
  • Fibromiyalji rahatlaması
  • Kilo kaybı

Kullanımlar

Kasıtlı olarak bir klorofil takviyesi almaya karar verseniz de vermeseniz de, uzmanlar ve diyetisyenler, çoğumuz için klorofil içeren daha fazla yeşil sebzeleri diyetinize dahil etmenin kötü bir fikir olmadığı konusunda hemfikirler. Tabii ki, herhangi bir diyet alışkanlığını veya takviyesini büyük ölçüde değiştirmeden önce doktorunuza veya sağlık uzmanınıza danışın.

Çoğunlukla koyu yeşil yapraklı sebzeler dahil olmak üzere çok çeşitli klorofil açısından zengin sebzeler olduğunu göreceksiniz:

  • Maydanoz
  • Yonca
  • Roka
  • Buğday çimi
  • Deniz yosunu
  • Spirulina
  • Ispanak
  • Kara lahana
  • Brokoli
  • Kuşkonmaz
  • Matcha, bir tür toz yeşil çay

Çok fazla sebze hayranı değilsiniz, ancak yine de diyetinizde doğal olarak oluşan klorofilden yararlandığınızdan emin olmak mı istiyorsunuz? Antep fıstığı, kenevir tohumu, maydanoz, fesleğen ve kişniş gibi klorofil açısından da zengin başka seçenekler de var. Yeşil elma, kivi ve yeşil üzüm gibi bazı meyveler de seçenekler olabilir.

Maddeyi daha fazla elde etmenin bir başka yolu da hap, kapsül veya sıvı damlacık formlarında bir klorofil takviyesi almaktır. Yeşillik tozu, yeşil çay, buğday çimi, spirulina , arpa otu, klorella ve mavi-yeşil algler gibi klorofil içeren besin takviyeleri.

Klorofil, amino asitler, vitaminler, mineraller ve enzimler buğday çiminin detoks özelliklerine katkıda bulunur.

Evde meyve suyu detoksu yapmanın (sıkıştırılmış sebze suları tüketerek) veya meyve suyu içmenin, kasıtlı veya kasıtsız olarak klorofil alımınızı da artıracağını unutmayın.

Riskler

Genel olarak toksik olmadığı düşünülse de, sıvı klorofil alımıyla ilişkili bazı hafif yan etkilerin olabileceğine dikkat etmek önemlidir. Bildirilen bu yan etkilerden bazıları şunlardır:

  • Mide bulantısı
  • Gastrointestinal kramp
  • İshal
  • Renksiz (genellikle yeşil) dışkı
  • Kusma

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) klorofil takviyeleri için günlük bir ödenek düzenlemediğini veya önermediğini unutmayın; bu nedenle, büyük miktarlarda tüketilirse veya uygun olmayan etiketlere sahipse, klorofilin zararlı olması mümkündür.

Klorofil takviyeleri, özellikle fotosensitiviteye (güneşe karşı artan hassasiyet) neden olan bazı ilaçları etkileyebileceğinden, reçeteli ilaçlar alıyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.

Uyarı!

Klorofilin çeşitli potansiyel sağlık yararları vardır, ancak bunların çoğunun kanıtı yetersizdir ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bazı insanlar diyetlerine daha fazla klorofil dahil etmenin veya takviye almanın kendilerini daha iyi hissettirdiğini veya anemi gibi tıbbi durumlara yardımcı olduğunu görebilir.

Diğerleri, yeşil renkli dışkı gibi önemli miktarda klorofil tüketmenin bazı yan etkileri olmadan yapmayı tercih edeceklerini görebilirler. Her durumda, bunları rutininize dahil etmeden önce doktorunuzla yeni sağlık takviyeleri ve yeni gıda grubu eklemeyi tartışmanın iyi bir fikir olduğunu unutmayın.