2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkKısa bir sürede aşırı kilo kaybı normal midir?

Kısa bir sürede aşırı kilo kaybı normal midir?

İçerikleri

Birkaç aylık bir süre içerisinde kişinin hızlı bir şekilde normal ağırlığının yüzde 5’i veya daha fazlası kadar kilo kaybetmesi; bilinen başka bir nedeni yoksa çöl yak, parkinson, demans, kanser, depresyon, diyabet, peptik ülser, yeme bozuklukları, KOAH, HIV / AIDS gibi hastalıkların habercisi olabilir. Genelde aniden gerçekleşen bu tarz aşırı kilo kaybı durumlarında vakit kaybetmeden mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Aşırı Kilo Kaybına Neden Olabilecek Önemli Hastalıklar Nelerdir?

Stres ve Depresyon

Strese bağlı nedenlerden dolayı devamlı üzüntülü bir halde bulunma haline depresyon adı verilir. Depresyon yaşayan insanlarda görülen en önemli belirtilerden biri iştahsızlıktır. İştahsızlık nedeniyle depresyondaki kişilerde bazen aşırı kilo kayıpları ortaya çıkabilir.

Kanser

Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kanser hastalığı ile mücadele eden kişiler nedeni belirsiz kilo kayıpları yaşayabilirler. Kanser hücreleri metabolizmayı hızlandırdığı için hastanın vücudu daha hızlı bir şekilde kalori yakmaya başlar. Bu durum ise kanser hastası bireylerde çok hızlı kilo kayıpları yaşanmasına yol açar.

AIDS

AIDS hastalarında görülen HIV virüsü bağışıklık sisteminde büyük tahribatlar yaparak çeşitli enfeksiyonlara ve önemli hastalıklara karşı vücut direncini azaltır. Bundan dolayı HIV virüsü bulunan kişilerde aşırı kilo kaybı meydana gelir.

Yeme Bozuklukları (Anoreksiya Nevroza)

Yeme bozukluğu bulunan hastalar yediği gıdaların miktarına ve aldığı kilolara karşı takıntılı olurlar. Yeme bozukluğu problemi bulunan kişiler kendilerini genelde uzun süre aç kalmaya zorlar ve aynı zamanda aşırı bir şekilde egzersiz ve spor yaparlar. Bu nedenle bu rahatsızlığa sahip kişilerde genellikle çok hızlı kilo kayıpları meydana gelebilir.

Kronik İshal

Yanlış gıda tüketimi sonucu vücuda giren bazı virüsler gastroenterit adı verilen viral enfeksiyona ve dolayısıyla ishale yol açar. Bu ishal 4 haftayı geçerse kronik ishal olarak kabul edilir. Bu durumda kaçınılmaz olarak aşırı kilo kayıpları görülebilir.

Diyabet

Bireylerde yüksek kan şekerinin varlığı diyabet olarak tanımlanır. Diyabet hastalarında genelde kilo alımı daha fazla görülse de bazılarında ani ve aşırı kilo kayıpları yaşanabiliyor.