28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkKimler sağlık sisteminden ücretsiz olarak yararlanabilir?

Kimler sağlık sisteminden ücretsiz olarak yararlanabilir?

İçerikleri

Türk sağlık sistemi, kapsadığı alan açısından dünyanın önde gelen sağlık sistemleri arasında yer alır. Bu sistem aracılığı ile nüfusunun tamamı neredeyse sağlık çatısı altına alınmış ve bu şekilde sistem mükemmel bir işleyiş sergilemiştir.

Fakat karışıklık ile bilgisizlik sebebiyle bazı zamanlarda sağlık sisteminden faydalanma hususunda bazı eksiklikler ya da aksaklıklar meydana gelebilir. Özellikle de, herhangi bir sigortası bulunan vatandaşların sağlık ile ilgili giderlerinde bu problemler çok daha sıklıkla ortaya çıkmaktadır.

5510 sayılı kanuna göre sağlık hizmetlerinden faydalanma ile ilgili çeşitli şartlar ortaya konulmuştur. Geçmiş zamanlarda, sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşlara ya da bakmakla yükümlü oldukları kişilere SSK aracılığı ile bir sağlık karnesi verilirdi ve bu karne aracılığı ile vatandaşlar sağlık hizmetlerinden faydalanırdı.

Artık bu dönem çoktan tarihin tozlu raflarındaki yerini aldı bile. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2012 senesinde işleme açılmış olan sağlık provizyon aktivasyon sistemi yani (Spas) uygulaması aracılığı ile sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşların ve bakmakla yükümlü oldukları vatandaşların sağlık güvenceleri çok kısa süre içerisinde ve otomatik bir şekilde başlatılmıştır.

Sağlık Hizmetlerinden Faydalanıp Faydalanılmayacağının Sorgulanması

Sosyal Güvenlik sistemindeki ismi ile müstehaklık sorgulamasının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili merak ediyorsanız bu makalenin devamını okumanızı tavsiye ediyoruz… Söz konusu sorgulamanın, en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından yapılması mümkündür.

En yakın eczaneden de aynı şekilde sorgulama işlemleri yapılabilir. Bunun haricinde ayrıca sağlık güvencesi ile devam edip etmediğini öğrenilmesi amacıyla e-devlet uygulaması da kullanılabilir.

Sağlık Hizmetlerinden Kimler Faydalanabilir?

Sağlık hizmetlerinden sigortalı bir şekilde faydalanan vatandaşlar ile bakmakla yükümlü oldukları vatandaşlara ücretsiz bir şekilde bu sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Fakat bunun da bazı şartları vardır;

Sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşların ve bakmakla yükümlü oldukları anne, eş, baba ile çocukların sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabilmeleri amacıyla öncelikli olarak sağlık kuruluşlarına başvurulduğu tarihten önceki son 1 yıl içerisinde en az 30 günlük sigortasının bulunması gerekir,

Kimler Sağlık Hizmetlerinden Koşulsuz Bir Şekilde Faydalanabilir?

Sağlık güvencesi sisteminde bazı istisnalar oluşturulmuştur. Bu istisnalara göre, bazı vatandaşlar, sağlık güvencesinden koşulsuz bir şekilde faydalanır. Bunların başında özellikle de çocuklar gelir. 18 yaşın altındaki çocuklar, herhangi bir koşulu yerine getirmeden de sağlık güvencesinden faydalanabiliyor.

İkinci etapta ise trafik kazası neticesinde tedavi hizmeti alan vatandaşlar, koşulsuz bir şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanır. Bu kesimlerin dışında aynı zamanda başkasının bakımına muhtaç olan vatandaşlar ile iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde, adli vakalarda da kusursuz bir şekilde sağlık hizmetlerinin faydalanılması söz konusudur.