Kemik erimesinin en fazla tehdit oluşturduğu kesim 45 yaş üstündeki bayanlardır. Kemik erimesi ile birlikte kemiklerde kırılmaya ve nefes darlığına çok sık rastlanmaktadır. Kemik erimesinin meydana gelmesinde ki en önemli etken ise şüphesiz aşırı tuz tüketilmesidir. Kemik erimesinin boyda kısalmaya da yol açtığı bilinmektedir.
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen tıp dilinde ise osteoporoz olarak adlandırılan bu rahatsızlık, metabolik kemik rahatsızlıkları içerisinde en sık rastlanan türlerdendir. Bu rahatsızlıkta kemik kütlesi yoğunluğu azalmakla birlikte kemikler daha kırılgan bir hal almaktadır. Kemik erimesi rahatsızlığına yaş ilerledikçe daha sık rastlanmaktadır. Medical Park Fatih Hastanesi Dahiliye Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Genco Erdem, kemik erimesi hakkında vatandaşları bilgilendirdi.
En Kritik Dönem 45 Yaş
18 -25 yaş aralığında kemik kütlesi en üst seviyeye çıkmaktadır. Daha sonra ise yaş ilerledikçe kemik kütlesinde azalma gözlenir. Kemik erimesi riskini yükselten başlıca faktörler ise sigara içmek, yaşlılık, D vitamininin eksikliği, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet rahatsızlığı, aşırı zayıflık, kalp yetmezliği, KOAH, tiroit bezinin aşırı çalışması ve aşırı tuz tüketimidir. Bu etkenlerin kemik kaybına ve kemik erimesine yol açtığı araştırmalar ile tespit edilmiştir. Genelde 45 yaşından sonra görülen kemik erimesinde risk, yaş ilerledikçe daha da artıyor.
En Önemli Belirtisi Boy Kısalması
Kemik erimesi neticesinde meydana gelen kemik kırılmaları en fazla kalçada, omurgada, ön kolda ve omuzda görülmektedir. Özellikle omurgada günlük yaşam içerisinde düşme dahi olmadan kırıklar olabiliyor. Omurganın kırılması neticesinde boy kısalabiliyor. Daralan göğüs kafesi nefes darlığına yol açabiliyor. Kemik erimesinin en önemli belirtileri ise yaşlı bir hastaya yapılan boy ölçümünde boyunun 20 yaşındaki boyuna göre 4 santim daha kısa çıkması ya da bir önceki muayene de kayıt altına alınan boyundan 1,5 – 2 santim daha kısa olmasıdır.
Kemik erimesine menopoz dönemindeki kadınlarda daha sık rastlanmasındaki ana etken ise östrojen eksikliğidir. Kemik erimesi rahatsızlığının engellenmesinde yaşam tarzının değiştirilmesi önemli rol oynar. Kemik kütlesini korumak için ise mutlaka egzersiz yapmak gerekiyor. Ayrıca D vitamini seviyelerine dikkat eden kadınlarda bu rahatsızlığa daha az rastlanıyor.
Teşhisi Nasıl Konur?
Kemik erimesine teşhis koyabilmek için kemik mineral yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Kemik mineral yoğunluğu düşüklüğü kırık riskini artıran en önemli etkendir. Kemik erimesine kesin teşhis için ise Dual x – ray absorbsiyometri tekniği ile kemik mineral yoğunluğu ölçülerek konulabilir.