16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerKaraciğer yağlanmasını önleyen 4 sağlıklı besin!

Karaciğer yağlanmasını önleyen 4 sağlıklı besin!

Karaciğer vücuttaki en büyük organ olup oldukça önemli işlevlere sahiptir. Vücudumuzun toksin arınımını sağlar ve minerallerin kana karışmasına yardımcı olur. Sürekli çalışır ve belli bir arıtma kotası bulunur. Özellikle alkol tüketildiğinde belli bir oranda arıtma sağlar fakat limit aşıldığında karaciğer işlevinde bozulmalar meydana gelir. Beslenme türü, alkol tüketimi gibi dışarıdan gelen etkenler karaciğeri yorar ve zamanla karaciğer yağlanması sorunu ortaya çıkar. Pekiyi uzmanlar bu konu hakkında ne diyor? Karaciğer yağlanmasını önlemek için neler yapılabilir? İşte karaciğeri korumanın altın ve doğal yolu olan 4 besin ögesi!

İçerikleri

Karaciğer Yağlanması Nasıl Oluşur?

Trans yağ içerikli yiyecekler ve mısır şurubu içeren besin maddeleri karaciğerde yağlanmaya neden olur. Önlem alınmazsa siroza dönme ihtimali yüksektir. Buna karşılık karaciğerde oluşan hastalığın anlaşılması da güçtür. Çünkü sorun iyice ilerlemediği müddetçe hastalığa dair hiç bir sinyal vermez.

Karaciğeri kötü sondan korumanın en uygun yolu doğal yöntemlerden ve beslenme tarzının değişmesinden geçer. Obezite, diyabet ve kolestrol hastalarında karaciğer yağlanması görülme olasılığı çok daha yüksektir. Ayrıca alkol tüketimine bağlı olarak yada demirin vücutta toplanması sonucu da karaciğer yağlanması görülebilir.

Karaciğer Yağlanmasını Nasıl Önleyebiliriz?

Karaciğer yağlanmasını önlemek oldukça kolaydır. Bir kaç küçük adımla sağlığınızı koruyabilrsiniz. Özellikle doğal beslenerek ve spor yaparak önlem alınabilir. Unutmayın! Karaciğer yağlanması fazla kilolardan dolayı da gerçekleşir. Beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerin dışında bir de özellikle tüketilmesi gereken besin maddeleri bulunur. Bunlar;

  • Yeşil Çay
  • Limon
  • Karahindiba
  • Zerdaçal

Günde 1 fincan yeşil çay tüketmek, salatalarda ve çorbalarda limon kullanmak, yemeklere zerdeçal ilave etmek yada bal ile karıştırıp tüketmek oldukça etkili yöntemlerdir. Limonun karaciğeri onarma yetisi bulunur. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki mikroplarla savaşır, kilo vermeye yardımcı olur ve enerji verir. Özellikle limon suyunu sabahları tüketmek karaciğer onarımı için uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Karahindiba bitisi aktarlardan bütçenize göre elde edebileceğiniz bir bitkidir. Yeşil çay gibi çayı yapılıp tüketilebilir. Karaciğerdeki yağlanma problemine çözüm olarak görülen bir bitkidir.

Eğer ki yağlanma alkole bağlı değilse yeşil çay da etkili bir yağ sökücü görevi görür diyebiliriz. Her gün belli dozda tüketildiği takdirde karaciğer yağlanması oranı düşecektir. Ayrıca zerdeçal da karaciğerde yağ birikmesine engel olacaktır. Bu şifalı bitki de çay olarak demlenip tüketilebilir.

Beslenme şeklinin değiştirilmesi kilo problemi başta olmak üzere karaciğer yağlanmasını da ortadan kaldıracaktır. Sebze ağırlıklı beslenme ve su tüketimi vücudun arınmasına yardımcı olur.