28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkKanserli hastanın son dönem belirtileri ve yakınlarına öneriler!

Kanserli hastanın son dönem belirtileri ve yakınlarına öneriler!

İçerikleri

Yaşam ve ölüm doğadaki bir denge olarak bilinmekle birlikte pek çok kültürde yaşamın sona ermesinin acısı yaşanırken bazı kültürlerde ise yeniden doğuş şeklinde bir inanç vardır. Ancak her şekilde hastalık ve ölüm zorlu bir dönemdir ve oldukça acı veren bir duygudur. Son dönemde giderek artan kanser hastaları için oldukça önemli tedavi yöntemleri gelişmekle birlikte bazı hastaların kanserden kaynaklı olarak hayatının son döneminde olması ve durumunun ağırlaşması gibi belirtiler tıbben farklı yaklaşımları getirmektedir.

Kanserli Hastanın Son Dönemlerindeki Belirtileri

Kanser hastaları genellikle güçsüzdür çünkü aldıkları ilaç ve tedavi programları ile bağışıklık sistemleri etkilenmektedir. Ancak kanser hastası eğer gittikçe ağırlaşıyorsa genelde hasta yatar ve kilo kaybetmeye devam etmektedir. İlaçları yutmada zorluk yaşayarak uyumak için ağrı kesicilere ihtiyaç duymaktadır. Gıda alımı giderek azalır ve günlük ihtiyaçlarını yapmada desteğe ihtiyaç duymaktadır. İletişimde zorluk yaşamaktadır. Kan dolaşımının yavaşlaması ile kanser hastaları genellikle soğuk el ve ayaklara sahip olmaktadırlar. Elleri, kolları ve ayaklarında lekelenmeler, ciltte kuruma ve nemini kaybetme hatta ciltte koyu bir renk oluşması söz konusudur.

Hasta Yakınının Yapması Gerekenler

Kanser hastaları için son dönemde ağrı kesici ilaç türevleri giderek yaygınlaşmaktadır. Ağrı kesici hapları yutamayan hastaların yakınları bant, deri altı iğne ve sıvı ilaçlar hakkında doktoru ile görüşmelidir. Hastanın 1-2 saatte bir dönmesine yardımcı olarak istirahatini sağlamak daha sağlıklıdır. Ani ses ve hareketler yerine sakin konuşmalar yapmak ve ayrıca yüzüne ve vücuduna nemli kompresler uygulamak onu rahatlatacağı için mutlaka yapılmalıdır.

Hastanın zor nefes alması söz konusu ise mutlaka hastanın sırt üstü veya hafifçe bir tarafa çevrilerek yatırılması onu rahatlatacaktır. Hastanın dışkı kontrolü kaybolduğunda ise altına tek kullanımlık hasta pedlerinden kullanarak doktor kontrolünde gerekirse sonda kullanmakta düşünülmelidir.

Yaşamın Sona Erdiğini Gösteren Belirtiler

Kanser hastaları yaşamlarının son evrelerinde ağırlaştıklarında ve yaşamsal fonksiyonlarında bozulmalar yaşandığında hasta yakınlarının maalesef karşılaştıkları acı son ise hastanın yaşamını kaybetmesidir. Bu durumda hastanın solunumu durmaktadır. Kalp atışı sona ererken kaslar gevşeyerek kendini bırakmaktadır. Bu durumu yaşayan hasta yakınlarının öncelikle panik yapmadan en yakın acil servisi araması ve sağlık personeline haber vermesi gereklidir.

Kanser hastaları için en iyi şekilde tedavinin yapılması ve mümkün olan en iyi koşullarda bakımının sağlanması en normal durumken hasta hakkındaki bilgileri bilmek ve hatta ne kadar ömrünün kaldığını doktorundan öğrenmek hasta yakınlarının en doğal hakkıdır. Bu durum her zaman net olmamakla birlikte doktorun öngörüsü ile birlikte hastanın ve hasta yakınlarının durumun bundan sonrası için en iyi şekilde karar vermesine yardımcı olacak olan çok önemli bir konudur.