26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkKansere sebep oluyor, herkesin evinde var!

Kansere sebep oluyor, herkesin evinde var!

Günlük alışkanlıklarınızın kansere yol açabileceğini biliyor muydunuz? Kanserden korunmak için kaçınmanız gereken birçok yaşam tarzı alışkanlığı vardır. Gelin hep birlikte kanser riskini artırabilecek bazı alışkanlıklara bir göz atalım.

İçerikleri

Kanser, dünyada ve ülkemizde en sık görülen ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de her yıl 175 bin yeni kanser teşhisi konulmakta ve yüzlerce insan çeşitli kanser türleri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yaşam şekli, genetik miras ve başka sebeplerle oluşabilen kanser risklerini basit önlemlerle en aza indirilebilirsiniz. İşte günlük hayatınızda dikkat etmenizi gerektiren 5 hassas konu…

Kansere Yol Açan Bu Faktörlere Dikkat!

1- Plastik eldivenler yerine izci eldivenleri kullanın;

Plastik eldivenler yerine izci eldivenleri kullanın. Çünkü deterjanlar alerjiktir ve ufak dozlarda alındığı takdirde kronik olarak kanserojendir.

2- Bulaşık deterjanları masum değil, önlem alın;

Bulaşıkları yıkamış olduğunuz deterjanlar petrol ürünüdür. Yani kanserojendir. Bulaşık makinesinden aldığınız bulaşıkları sirkeli ve limonlu suyla silebilirsiniz.

3- Halı temizliğine dikkat edin;

Halı bütün pestisitleri tutar. Bu nedenle halı temizliğine çok fazla dikkat etmek gerekir. Halıyı deterjanla temizlemek yerine sirkeli suyla temizlemek bütün pestisitleri temizlemeye yardımcı olacaktır.

4-Evde ayakkabılarla gezmeyin;

Eve dışarıda gezilen ayakkabılarla girmeyin. Eve girildiğinde dışarıda giyilen ayakkabılar çıkarılmalı, başka ayakkabılar giyilmeli. Çünkü dışarıda kullanılan ayakkabı eve pestisitleri sokar. Bu durumda kanserin oluşmasına zemin hazırlar. Pestisit, tarım ürünleri, kimyasallar ve egzozdan çıkan gazlardır.

5- Güneşe maruz kalmayın;

Her yıl diğer tüm kanser türlerinin toplamından daha fazla kişiye cilt kanseri teşhisi konuyor. Güneşten gelen UV radyasyonu ana sebeplerden biridir. Uzun süre dışarıda olduğunuzda, güneş kremi ve koruyucu giysiler uygulayın ve riskinizi azaltmak için mümkün olan her yerde gölge arayın.

6-Tütün ve alkol tüketmeyin;

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, çok sigara içenler, içmeyenlere göre 10 yaş daha yaşlı. Aynı zamanda çok fazla alkol tüketimi ağız, boğaz, yemek borusu, gırtlak, karaciğer ve meme kanseri riskini de artırmaktadır.

7- Stresten ve stresli ortamlardan uzak durun;

Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre, stres doğrudan kansere neden olmazken, vücudun strese tepkisi – örneğin yüksek tansiyon, hızlanan kalp atış hızı ve yüksek kan şekeri seviyeleri – tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz olarak kansere yol açabilir.

8- Obeziteye karşı önlem alın;

Bir araştırmaya göre, eğer obezseniz kansere yakalanma riskiniz büyük oranda artabilir. Aşırı kilo ve obeziteye bağlı olarak inflamasyon ve hormon düzeylerinde değişiklik olur. Vücuttaki insülin gibi biyokimyasalları etkileyebilir.

Defne Sabunu ve Zeytinyağı Sabunu Kullanmaya Özen Gösterin;

Günlük kullanımda devamlı olarak zeytinyağı ve defne sabununu tercih edin. Ellerinizi ve vücudunuzu hakiki zeytinyağı ve defne sabunuyla yıkayarak kanserojen etkilerden korunun.