25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKanser hastalarına aşı uyarısı

Kanser hastalarına aşı uyarısı

İçerikleri

Kanser hastalarına Covid-19 virüsü enfekte olma riskine değinen Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Karagöl, “Bağışıklık sistemi, lenfoma, myelom, lösemi gibi bazı kanser türlerinde Covid-19 virüsü enfeksiyon sürecinden olumsuz etkilenmektedir. Bu da hastaların mikroplara karşı korumasız hale gelmesine neden olmaktadır. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen ışın, cerrahi operasyon ve kemoterapi gibi tedavilerden dolayı mikroplarla savaşta vücut daha güçsüz kalabilmektedir. Ayrıca tedavi kaynaklı görülen beslenme bozukluklarından dolayı da bağışıklık sistemi baskılanmaktadır. Yine mikroba karşı verilen mücadelede hastanın moralinin bozuk olması da mikropla yapılan savaşı bir hayli zorlaştırmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Kanser Hastaları Beslenme ve Uyku düzenine Dikkat Etmeli

Covid-19 virüsü enfeksiyonunda sık rastlanan bazı semptomlar ile kanser hastalarının bazı bulgularının karıştırılabildiğini ifade eden Prof. Dr. Karagöl, “Bazı vakalarda ateş gibi enfeksiyon semptomları bağışıklık sisteminin baskılanmasından kaynaklı görülmemektedir. Akciğer kanseri olan hastalarda öksürük ve nefes darlığı şikayetlerine sık rastlanmaktadır. Ancak çoğu zaman bu şikayetler, Covid-19 virüsü enfeksiyonuyla karıştırılmaktadır. Ayrıca Covid-19 virüsü enfeksiyonunda çok sık rastlanan tat ve koku kayıplarına kanser ilaçlarından dolayı kanser hastalarında da rastlanabilmektedir.

Covid-19 virüsü enfeksiyonundan korunmada kanser hastaları herkesten daha dikkatli davranmalıdır. Özellikle bağışıklık sisteminin kuvvetli kalmasında en etkili faktörler olan beslenme ve uyku düzenine çok dikkat edilmelidir. Kanser hastalarının 23.30’a kadar yatmış olması tavsiye edilmektedir. Günlük hafif bir egzersizin ya da yürüyüşün en az 20 dakika yapılması gerekmektedir. Bitkisel takviyeler ise muhakkak hekim kontrolünde alınmalıdır.” diye konuştu.

Koronavirüs Aşısı Tedavi Devam Ederken Uygulanabilir

Covid-19 virüsü enfeksiyonundan korunmak için uygulanan gerek ölü virüs aşılarının, gerekse de m-RNA aşılarının yan etkilerinin kanser hastalarında normal sağlıklı insanlardan farklı olmadığına değinen Prof. Dr. Karagöl, “Kanser hastalarına da normal insanlar gibi aşı uygulanabilir. Ancak kanser hastalarının aşı uygulanırken 2 gruba ayrılması gerekmektedir. Kanser tedavileri bitmiş ve takip sürecinde olan hastalar ile radyoterapi, ilaç tedavisi ve cerrahi süreci süren kanser hastaları olmak üzere. Kanser tedavisini tamamlayan ve takip aşamasında olan hastalara Covid-19 virüsü aşısı, normal sağlıklı insanlardaki gibi uygulanabilir. Kanser hastalığından dolayı immünoterapi, kemoterapi, hormonoterapi ya da akıllı ilaç tedavisi süren hastalarda da şu ana kadar normal insanlardan farklı bir yan etkiye rastlanmadı. Ancak kemoterapi süreci devam eden hastalarda aşının tutma olasılığı çok düşüktür.” şeklinde konuştu.

Aşı Zamanı Onkolog Tarafından Belirlenmeli

Kemoterapi tedavisinin ardından Covid-19 virüsü aşısının vücutta gösterebileceği etkinin düşük olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Karagöl, “Günlük klinik uygulamalarda kemoterapi tedavi süreci sürmesine rağmen aşı sırası gelen kanser hastalarının aşılarını hangi gün yaptırması gerektiğine Onkolog tarafından gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra karar verilmeli ve aşının yapılacağı gün hastaya bildirilmelidir. Tedavi süreçleri başka kliniklerde sürmekte olan kanser hastaları da onkologlarından fikir almayı ihmal etmemelidir. İlaç tedavisi süren kanser hastalarına ise Covid-19 virüsü aşısı uygulanması için tedavinin kesilmesi ya da Covid-19 virüsü aşısının uygulanması için kanser tedavisinin bitmesinin beklenmesi gerekmemektedir. Radyoterapi ve ışın tedavi süreci süren hastaların ise radyasyon onkoloğu hekimlerine danıştıktan sonra aşıyı yaptırmaları çok daha sağlıklı bir karar olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.