Kalp vücuttaki en önemli organlardan birisidir ve kanı pompalayarak vücudun her yerine dağıtır. Normal koşullar altında kalp dakikada 75 atış yapar, ancak kalbiniz anormal derecede hızlı atıyorsa bu, yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu ve tehlike altında olduğunuzu gösterir. Pekiyi, bu durumla karşılaştığınızda ne yapmalısınız?
Kalp Çarpıntısı İçin Ne Yapmalı?
Bazen kalbiniz nedenini bilmeden hızlı çarpmaya başlar. Bu çarpıntı önlenemediğinde kalbin normal fonksiyonlarını bozar ve kalp krizini tetikleyerek ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden bu yazımızda kalp çarpıntısını (taşikardi) durdurmanın en iyi iki yolunu siz saglikhaberleri.com okuyucularına aktaracağız. Taşikardi ile başa çıkmanıza yardımcı olacak 2 basit ve etkili tekniği mutlaka öğrenin.
Kalp Çarpıntısı 1 Dakika İçerisinde Nasıl Durdurur?
Vücut ısısı düştükçe kalp çarpıntısı (taşikardi) yavaşlar. Bu sayede sinir sistemi yeni koşullara uyum sağlar. Kalp, vücudun geri kalanına daha yakın olduğu için sıcaklık düşüşüne daha hızlı tepki verecektir. Bu nedenle, taşikardiniz olduğunda şu adımları izlemelisiniz:
Yüzünü ve başınızı soğuk suya sokun;
- Geniş bir tekneye veya kaba soğuk su doldurun. İçerisine biraz buz ekleyin. Böylece daha soğuk olmasını sağlayabilirsiniz.
Sonra nefesinizi tutun, başınızı ve yüzünüzü soğuk suya daldırarak birkaç saniye bekleyin. Zorlansanız bile burnunuzu tek elinizle sıkıştırarak beklemelisiniz. - Yüzünüzü tekneye daldırmakta zorlanırsanız veya doğru kabı bulamazsanız, avuç içlerinize soğuk su doldurarak yüzünüzü avucunuzda iki üç saniye bekletin . Ayrıca yüzünüze, özellikle sinir bölgesine buz torbası ile masaj yaparak soğuk kalmasını sağlamalısınız.
Valsalva manevrası yapın;
Kalp ritmini kontrol eden “Vagus” sinir sistemini iyileştirmek için aşağıdaki egzersizleri yapabilirsiniz. Bunu yapmak için:
- Derin bir nefes alın ve karın kaslarınızı kasın.
Burnunuzu başparmağınız ve işaret parmağınızla sıkıştırarak ağzınızı ve gözlerinizi kapatın. - Sonra karın kaslarınızı germeye devam ederken burnunuz ve ağzınız kapalı olarak nefes vermeye çalışın.
Uyarı!
Taşikardiye şiddetli göğüs ağrısı veya akut nefes darlığı hissi eşlik ettiğinde yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri uygulanmamalıdır. Bu gibi durumlarda, sağlığınıza kavuşmanın tek yolu acilen ambulans çağırmaktır.
Çarpıntıların en büyük nedeni stres ve anksiyetedir. Bu yüzden mümkün olduğunca stres ve hayal kırıklığından kaçınmaya çalışın. Unutmayın ki, yoğun stres yaşamı tehdit edebilir.
Aşırı heyecan veya karın egzersizleri gibi bir tür stresle ilişkili kalp çarpıntısı, vücudun normal bir tepkisidir. Taşikardi bariz dış nedenler olmadan ortaya çıkarsa, tek başına bile bu ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden mutlaka bir doktora danışmanız gerekir.