Kolesterol, kan hücrelerinde bulunan ve lipid olarak adlandırılan bir çeşit kan yağıdır. Hormonlar sayesinde, vücuttaki hücrelerin sağlıklı kalmasını sağlar. Sağlıksız veya hareketsiz bir yaşam tarzı yüksek kolesterol probleminin daha yaygın olmasına neden olur. Bu durum, zamanında kontrol edilmezse kalp hastalıklarına yol açabilir. Vücudumuzda iyi kolesterol (HDL) ve kötü kolesterol (LDL) olmak üzere iki tür kolesterol vardır. Vücuttaki her iki kolesterol miktarını dengelemek gerekir. Aksi takdirde kalp hastalığı riski üç kat artar. Vücudumuzdaki kolesterolün yaklaşık yüzde 80’ini karaciğer oluşturur. Peki iyi ve kötü kolesterol nedir?
İyi Kolesterol (HDL) Nedir?
İyi kolesterol (yüksek yoğunluklu lipoproteinler) protein açısından zengin olup vücuttaki kanın yüzde 25-20’sini içerir. Kalbimizi herhangi bir atak, çarpıntı veya felç riskinden korumaya yardımcı olduğu için kanda doğru miktarda HDL bulunması çok önemlidir. Bu kolesterol türü aynı zamanda kötü kolesterolü damarlardan uzaklaştırmaya yardımcı olur ve damarların tıkanma olasılığını azaltır.
Kötü Kolesterol (LDL) Nedir?
Kötü kolesterol yani düşük yoğunluklu lipoproteinler, proteinle birlikte yüksek miktarda yağ içerir. Bu nedenle vücuttaki yüksek seviyelerde bulunan kötü kolesterol zararlı olabilir. Bu kolesterol tipinin çoğu, kalp ve beyin damarlarında tıkanmalara neden olabilir. Bunun sonucunda da kalp krizi, damar tıkanıklığı veya felç riski ortaya çıkabilir.
Sağlıklı Kolesterol Değerleri Neler Olmalıdır?
Sağlıklı ve zinde bir vücut için kolesterol seviyelerinin doğru miktarda olması hayati bir öneme sahiptir? Bu nedenle, vücuttaki normal kolesterol seviyesi 200 mg / dL veya daha düşük olmalıdır. Ayrıca, LDL yani kötü kolesterol seviyesi sağlıklı bir bireyde 130 mg / dl veya daha düşük olmalıdır. Diğer yandan, HDL seviyesi kadınlar için 40 mg / dL ve üzeri, erkekler için 50 mg/dL ve üzeri olmalıdır.
Kolesterol Neden Yükselir?
Adet dönemi öncesinde kadınlarda kolesterol seviyeleri düşük kalır. Fakat, kolesterol diğer zamanlarda erkeklerden daha çok kadınlarda görülen bir sağlık sorunudur. Ayrıca 60-65 yaş arası kolesterol kadın ve erkeklerde eşit oranda artar. Diğer yandan, kadınlarda kolesterol eksikliği prematüre bebek doğumlarına neden olabilir. Bu yüzden, yaş veya cinsiyete bakılmaksızın kolesterol seviyelerini dengede tutmak çok önemlidir. Çoğu durumda kolesterol, genetik bir sorun da olabilir. Son olarak; diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve hipotiroidizm rahatsızlığı bulunan kişilerde de yüksek kolesterol görülebilir.
Kolesterol Nasıl Düşürülür?
Vücuttaki kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak ve yüksek kolesterolü düşürmek için aşağıdaki pratik yöntemler uygulanabilir:
Kolesterolü kontrol altında tutmak için doğru bir beslenme tarzı geliştirmek gerekir. Bu beslenme düzeninde daha çok yeşil sebze, meyve, taze meyve suları, kuru meyve, yeşil çay, yulaf, limon, zeytinyağı ve tam tahılları tüketmek oldukça yararlıdır. Bu arada abur cubur yiyecekler, işlenmiş gıdalar ve gazlı içeceklerin tüketilmemesi çok önemlidir. Diğer taraftan; kilo vermek, sigarayı bırakmak ve her gün düzenli egzersiz yapmak kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
Son olarak, ileri yaşlarda kolesterol problemi bulunan kişilerin düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri çok önemlidir. Ayrıca, kolesterolü kontrol altında tutmak için doktor tarafından önerilen ilaçların zamanında ve bilinçli bir şekilde alınması hayati önem taşıyor.