28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerİyi kolesterol kalp dostu mu?

İyi kolesterol kalp dostu mu?

İçerikleri

Kalp ve damar rahatsızlığı riskini artıran en önemli etkenlerden birisi şüphesiz kolesterol yüksekliğidir. Kötü kolesterol LDL, iyi kolesterol ise HDL olarak tanımlanmaktadır. Kötü kolesterol (LDL) kalp ve beyindeki damarları tıkarken, iyi kolesterol (HDL) ise fazla kolesterolü damarlardan uzaklaştırarak sağlığımızı korumaktadır. Ancak iyi kolesterolün kalp ve damar sağlığının korunmasında yeterli olup olmayacağı merak edilmektedir.

Kan Testi İle Öğrenilse de…

Lipoprotein partiküllerinin oluşturduğu bileşen olan kolesterolün partiküllerde taşınan miktarını öğrenmek için kan testleri önemli olsa da partiküller ile ilgili herhangi bir bilgi içermez. Oakland Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacı Dr. Ronald Krauss, arter duvarına giden LDL partikülleri kolesterolü taşıdığından dolayı plaktaki kolesterolü görsek de hastalığın seyrini belirleyen partikül sayısı ile ilgili herhangi bir bilgi edinemiyoruz.

Risk Küçük Partiküllerde

Küçük LDL partikülleri, büyük LDL partikülleri ile kıyaslandığı zaman daha az kolesterol taşısa da kalp rahatsızlıkları riskini en fazla artıran küçük LDL partikülleridir. Bundaki en büyük etken ise kanda daha fazla dolaştığından dolayı damarlara çok sıkı yapışmaktadır. Araştırmacıya göre küçük LDL partikülleri taşıyan bir kişide kandaki kolesterol düzeyi normal gözükse de kalp rahatsızlığı riski taşımaktadır.

Menopozda Kolesterol Risk Daha Fazla

Hareketsiz yaşam tarzı, yetersiz beslenme ve damar duvarlarında oluşan plak kalp rahatsızlığı riskini artırmaktadır. Kadınlarda kalp rahatsızlığı riskini menopoz öncesinde östrojen düşürmektedir. Yapılan yeni bir araştırmada ise menopozdan sonraki dönemde görülen düşük östrojen ile kalp rahatsızlığı riskini artıran ‘küçük LDL partikülleri’ arasında ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı koruyuculuk sağlamak için menopoz döneminde doğal hormon replesmanı yapılmalıdır.

İyi Kolesterol ve Kalp Damar Sağlığı

Araştırmacı Krauss tarafından savunulan teze göre HDL’nin kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğine dair hiçbir şüphe bulunmasa da HDL seviyesinin yükselmesinin kalp rahatsızlığı riskini düşürdüğüne dair kesin bir bulgu yoktur. Küçük LDL partiküllerinin kalp ve damar rahatsızlığı riskini artırdığı ise daha yeni tespit edildi. Doymuş yağlar tüketilmeyerek küçük LDL partikülleri engellenemez. Çünkü doymuş yağların küçük LDL partiküllerine hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus küçük LDL partiküllerini etkileyen şeker ve karbonhidratlardır. Elde edilen bulgular şeker ve karbonhidratın kalp ve damar rahatsızlığı riskini artırdığını gösteriyor.