18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerİngiltere'de koronavirüs kısıtlamaları tartışılıyor

İngiltere’de koronavirüs kısıtlamaları tartışılıyor

İçerikleri

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon’un alınacak yeni tedbirleri açıklaması beklenirken, Sturgeon tarafından yapılan son açıklamada ülkede Mart ayındaki gibi katı kısıtlamalar olmayacağı ifadelerine yer verilmişti. Ayrıca İskoçya Başbakanı Sturgeon tarafından açıklanacak yeni koronavirüs tedbirlerinin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın koronavirüs tedbirleri ile ilgili yapacağı açıklamaya da etki edeceği ülke gündeminde konuşuluyor.

Farklı Görüşler Var

İngiltere’de koronavirüs vaka sayısındaki artışa karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiği ile ilgili ülkede farklı görüşler dile getiriliyor. İngiliz basınından edinilen bilgilere göre Başbakan Johnson, trafik ışıkları gibi üç kademeli bir kapama planını devreye sokmaya hazırlanıyor. Ancak İngiltere Başbakanının üç kademeli planına Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın itiraz etmesi nedeniyle planın ertelenebileceği de gündemde konuşulan konular arasında yer alıyor. Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın ısrarcı olduğu en önemli konu ise kırmızı ışık tedbirlerinin hangi şehirlerde ve bölgelerde uygulanacağına yönelik kararın alınmasında kendisinin, Başbakan Johnson’ın ve Sağlık Bakanı Matt Hancock’un bulunacağı bir komitenin devrede olması. Bu plan, kabinedeki bakanlardan olan Michael Gove’u devre dışı bırakmaya yönelik. Rishi Sunak, ısrarcı olduğu komite ile ülkede çok daha sıkı koronavirüs tedbirleri alınması taraftarı olan Gove ve Hancock’un çoğunluk oluşturmasını engellemeye çalışıyor.

Pubların ve Restoranların Kapanması Planlar Dahilinde

Kırmızı ışık ile ilgili alınabilecek tedbirlere yönelik henüz net bir karar bulunmuyor. İngiltere’nin kuzey kesimindeki şehirler olan Liverpool, Manchester ve Newcastle gibi şehirlerde ise pubların ve restoranların kapatılmasına yönelik planlar yapılıyor. İngiliz kulislerinde Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın, bu şehirlere yönelik herhangi bir kurtarma paketinin oluşturulmasında bir çözüm üretemediği konuşuluyor.

Ülkede okullar ve işyerlerinin açık kalması planlansa da dükkanların kapatılması değerlendiriliyor. İskoçya hükümetinin danışmanlarından olan St Andrews Üniversitesi’nde görevli Prof. Stephen Reicher, “Koronavirüsle mücadelede gerekli olan tedbirler şimdi alınmazsa Mart ayı içerisinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ekim ayının sonunda tekrar uygulanacak. Ülkede görülen vaka sayısındaki artış Mart ayında görülen pik noktasının yüzde 10 seviyelerinde. Ancak koronavirüsün bulaşma hızı iki katına ulaştı. Bugünlerde alınacak tedbirler sayesinde şu anki mevcut tabloyu tersine çevirmek mümkün.” dedi.

Hastaneye Kaldırılan Vaka Sayısı Arttı

İngiltere’de koronavirüs enfekte olan ve hastaneye kaldırılan vaka sayısında yüzde 25 civarında bir artış yaşandı. Pazar günü 478 vaka hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Bu rakamın, Haziran ayından bu tarafa en yüksek oran olduğu bildirildi. Cumartesi günü ise 386 vakanın hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı bildirilmişti. İngiltere’de Salı günü 14 bin 542 kişiye koronavirüs enfekte olduğu açıklanmıştı. Ülkede bir günde görülen vaka sayısı iki haftada üç katına ulaştı.