28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerİlk Covid-19 aşısı 11 Aralık’ta sağlık personeline vurulacak!

İlk Covid-19 aşısı 11 Aralık’ta sağlık personeline vurulacak!

İçerikleri

Ülkemizde, Covid-19 virüsü salgınıyla mücadelede bulaş riskini en aza düşürerek vaka sayılarını aşağı çekmek için yeni kısıtlamaların yürürlüğe girdiği bugün müjdeli haber Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. Bakan Koca, bu ay içerisinde 20 milyon aşının temin edileceğini söyledi.

Hedefimiz Aralık ve Ocak Aylarında Yoğun Aşılama

Covid-19 virüsüne karşı aşılamaya aralık ayı içerisinde yoğun bir şekilde başlamak istediklerini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İnaktif olarak adlandırdığımız teknik açıdan iyi bildiğimiz ve yan etkisi az olan Covid-19 virüsü aşısından 50 milyon doz temini için gerekli imzalar atıldı. 20 milyon doz aşının temini aralık ayı içerisinde gerçekleşecek. Ocak ayın içerisinde 20 milyon doz ve şubat ayı içerisinde de 20 milyon doz artırmayı planlıyoruz. Hedefimiz aralık ve ocak ayı içerisinde yoğun aşılama yapmaktır. Pfizer ve BioNTech firmalarının geliştirdiği aşının temini içinde görüşmelerimiz yoğun şekilde sürüyor. Yerli aşımızda nisan sonrasında uygulamaya konulacak. Nisan ayına kadar alabileceğimiz kadar aşıyı temin etmek istiyoruz. Ne kadar doz olursa olsun talip olduğumuzu ifade ettik.” dedi.

Tercihimiz Güvenilir Aşı

Covid-19 virüsü aşısına ruhsatı erken alabilecek firmalarla yakın iletişim halinde olduklarını kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Aralık ve ocak ayı içerisinde yoğun aşılama yaparak virüsle mücadele etmek istiyoruz. Yerli aşımız aralık ayı içerisinde birinci fazı bitirerek ikinci faz aşamasına geçebilir. Nisan ayı içerisinde de üçüncü faz aşaması tamamlanarak aşının yaygın kullanımına başlanabilir. Güvenilir aşıyı tercih ederek erken dönemde alıp vatandaşımızı aşılamak istiyoruz. 11 Aralık tarihinden itibaren sağlık personellerinin aşılanmasına yaygın şekilde başlanacak.” ifadelerine yer verdi.

Stratejiyi Bilim Kurulu Belirleyecek

Aşının uygulanmasında nasıl bir strateji izleneceğini Bilim Kurulu’nun belirleyeceğini ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Covid-19 virüsü aşısı ilk önce büyük risk altında görevlerini yerine getirmeye çalışan sağlık personeline uygulanacak. Aşının nasıl uygulanacağı ile ilgili bilim kurulunun çalışmaları sürüyor. Bu çalışmalar netlik kazandığında halkımızla paylaşacağız. Hizmet sektöründe görev yapanlar var, vakalarla temas etmiş olanlarda olabilir. Planlamanın nasıl olacağını strateji belirleyecek. Riskli grupta bulunan vatandaşlarımızın önceliği olur.” şeklinde konuştu.

Herkes Farklı Strateji İzleyebilir

Çin aşısının güvenirliliği ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu aşıların her biri değerlidir. Herkes, kendisine göre farklı strateji izleyebilir. Bizler, vatandaşımız için hem güvenli, hem de etkinliğini bildiğimiz aşıları temin etmeye mecbur olduğumuzun farkındayız. Gerekli bilgilendirme Bilim Kurulu tarafından yapılacaktır.” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde de bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin merkezli Sinovac firmasının ürettiği Covid-19 virüsü aşısından aralık ayı içerisinde en az 10 milyon doz olmak üzere 20 milyon doz alımı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini, ocak ayı içerisinde 20 milyon doz için sorun olmadığını ve 50 milyon doz için sözleşme imzalandığını ifade etmişti.