28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkİlaç kullanmadan tansiyonu düşürmenin yöntemleri

İlaç kullanmadan tansiyonu düşürmenin yöntemleri

İçerikleri

Atardamarlar içerisindeki kanın belli bir basıncı üzerine çıkması ile yaşanan hipertansiyon rahatsızlığı, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir.

Atardamar içerisindeki kanın basıncı artınca damar duvarına sürekli basınç yaptığından dolayı damar duvarı hasar görür. Damar duvarındaki hasarın tamir edilmesi esnasında o bölgelerde ‘aterom’ olarak adlandırılan yağ plakları meydana gelir. Bu yağ plakları ise damar duvarında oluşan hasarı daha da artırdığı gibi damarı sertleştirir. Damar duvarında oluşan bu kısır döngü, sürekli damar aleyhine işlediğinden damarlar zarar görmektedir.

Hipertansiyonun insan vücudunda etkilemediği atardamar yoktur. Ancak öyle atardamarlar vardır ki bu damarlara olan negatif etkisi ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu damarların başını ise kalbi besleyen koroner damarlar, beyin ve böbrek damarları çekmektedir.

Hipertansiyonun Tehlikeleri

Atardamarlar tarafından beslenen organlar hipertansiyon rahatsızlığından dolayı iki tür tehlike ile karşı karşıyadır. Bu tehlikelerden biri hipertansiyonun atardamarda oluşturduğu yağ plaklarının büyüyerek damarı tıkaması ve damarın beslediği organı kansız bırakmasıdır. Diğer tehlike ise organ içerisinde yer alan damarların çatlaması neticesinde organ içerisinde kanama meydana gelmesidir. Mesela beyin damarının tıkanması ya da beyin kanaması olması halinde hasta felç geçirir. Kalp damarlarında yaşanan tıkanma halinde ise hasta kalp krizi geçirir. Kalp dokusu öldüğünden dolayı gelişen kalp yetersizliği ölümle sonuçlanabilecek neticeler doğurabilir. Böbrek damarlarının etkilenmesi halinde de hasta diyalize girmeye başlar. Hipertansiyonun neden olabileceği böbrek yetersizliği ise böbrek nakli gerektirebilir.

İlaç Kullanmadan Tansiyon Düşer mi?

İlaç kullanmadan tansiyonu düşürmenin yöntemleri mevcuttur. İlaç kullanmadan tansiyonu düşürebilmenin olmazsa olmazı ise yaşantımızdaki yanlışların düzeltilmesidir. Aşırı kilolu hipertansiyon hastaları için verilen 10 kilo 1 tansiyon ilacı yerine geçmektedir. Tuz tüketiminin kısıtlanması ise yarım tansiyon ilacı yerine geçer. Hipertansiyonun kontrol altına alınmasında egzersiz çok önemlidir. Hipertansiyon rahatsızlığı olanlar, DASH diyeti ile beslendiği takdirde tansiyonları 1 birim düşebilir.

DASH Diyetiyle Nasıl Beslenilir?

DASH diyetinde temel beslenme şekli şu şekildedir;

Günlük 4-5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. Süt ürünleri 2-3 porsiyon yenmelidir. Balık, hindi ve tavuk gibi beyaz etin tüketimi 1-2 porsiyon olmalıdır. Ancak haftanın 4-5 günü beyaz et tüketmektense kurubaklagil tüketmek daha iyidir. Tuz tüketimi kesinlikle kısıtlanmalıdır. Kırmızı et, tereyağı ve kuyruk yağı tüketimi ciddi miktarda kısıtlanmalıdır.

Doğum Kontrol Haplarının Hipertansiyona Etkisi

İnsan vücudunda su birikimi yani ödem oluşturduğundan dolayı tansiyon yükseltici etkisi vardır. Bu yüzden hipertansiyon rahatsızlığı olanların doğum kontrolü için değişik alternatifler bulması gerekir. Aynı zamanda kortizon, grip ve romatizma ilaçlarının da tansiyon yükseltici özelliği vardır. Hipertansiyon rahatsızlığı olanlar, bu tür ilaçları kullandıkları sürece doktor kontrolünde olmalıdır.

Hipertansiyonu Olanlar Hangi Sporu Yapmalı?

Hipertansiyon hastalarının kolaylarına hangi spor geliyorsa o sporu yapmayı tercih etmelidirler. Spor ayakkabı ve rahat elbiseler ile yapılabilen yürüyüş, hipertansiyon hastaları için en ideal olanıdır. Olanakları varsa yüzme ve bisiklet sürmeyi de tercih edebilirler. Ancak hipertansiyon hastalarının kesinlikle ağırlık kaldırmaması gerekiyor.

Limon Suyu İlaç Yerine Geçer mi?

Limon suyunun tansiyon düşürücü özelliği olsa da kesinlikle ilaç yerine geçmez. Ancak hipertansiyon hastalarının tansiyonları aniden yükseldiği zaman yanlarında ilaçları yoksa tansiyonlarını dengelemek için limon suyu içebilirler. Gerginlik ve stres kaynaklı yükselen tansiyonu kontrol altına almak içinde en etkili yöntemlerin başında limon suyu gelmektedir.

Tuzdan Kaçının

İçeriğinde sodyum klorür barındıran tuz, vücutta suyu tuttuğundan dolayı damarlarda gereksiz sıvı birikimi olur. Bu da damarlardaki kan basıncını artırmaktadır. Bu nedenle hipertansiyon hastalarında günlük tuz tüketiminin kesinlikle kısıtlanması ve azami bir çay kaşığını geçmemesi gerekir. Kısıtlanan tuz tüketimi sayesinde tansiyon 8 mmHg’ye kadar düşer. Tüketilen aşırı tuz, kan basıncını yükselttiğinden dolayı ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Kekik Suyu ve Sarımsağın Tansiyona Etkisi

Kekik suyunun tansiyonu düşürücü bir özelliği bulunmamaktadır. Ancak sarımsağın, tansiyonu düşürücü etkisi olsa da tansiyon ilacı kullananlar sarımsağa güvenerek kesinlikle ilaç almamazlık yapmamalıdır.