29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaHaberlerİkinci el cep telefonu ve tablet satışına yeni düzenleme getirildi

İkinci el cep telefonu ve tablet satışına yeni düzenleme getirildi

İçerikleri

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ‘’yenilenmiş ürünlerin satışına’’ yönelik yeni düzenleme getirileceğini duyurdu. Buna göre ikinci el cep telefonu ve tabletler belirli bir standartta yenilenecek. Garantili ve sertifikalı bir şekilde piyasaya sürülecek.

İkici el cep telefonu ve tablette yeni düzenlemenin nedenleri

İkinci el cep telefonu ve tablet satışlarına gelecek olan bu düzenleme sayesinde, tüketici güvenli alışveriş yapabilecek. Kullanım ömrü henüz dolmayan teknolojik ürünler piyasaya kazandırılacak. Çevreye verilen zarar önlenecek, israf azalacak. İkinci el cep telefonu ve diğer teknolojik ürünlerin satışı ekonomiyi canlandıracak. İthalat azalacak, alıcı ve satıcı arasında güven bağı oluşacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan mevcut durumu değerlendirdi. Buna göre ikinci el cep telefonu piyasasında kayıt dışı ürünlerin olduğu yönünde. Yeni gelecek düzenleme ile kayıt dışı telefon satılamayacak. Ayrıca sıfır ürün alamayan vatandaşlar, bütçesine uygun güvenilir ürün bulabilecek. Hazırlanan bu yönetmelikle ‘’yenilenmiş ürün’’ sistemi kurulmuş, yasal altyapısı oluşturulmuş olacak.

12 ay garanti verilmesi şart olacak!

Yeni düzenleme taslağına göre ikinci el cep telefonu ve diğer cihazlar en az 12 ay garantili olacak. Bakanlığın uygun gördüğü onaylı yenileme merkezlerinde belirli bir standarda göre yenilecek. Sertifikalı ve garantili cihazlar piyasaya sunulacak. Bakanlığın gözetiminde alıcı ve satıcı kanalları oluşturulacak. Bu cihazların ambalaj ve etiketleri üzerinde ‘’yenilenmiş ürün’’ ibaresi yer alacak. İlgili yeni düzenlemenin son aşamasında olup, yakında yürürlüğe girmesi bekleniyor.