19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerİkinci defa koronaya yakalanan vakada semptomlar daha şiddetliydi

İkinci defa koronaya yakalanan vakada semptomlar daha şiddetliydi

İçerikleri

ABD’de 25 yaşındaki bir erkek vakanın ciğerleri vücuduna yeterli oksijeni sağlayamayınca vaka hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Kimliği hakkında açıklama yapılmayan vaka, ikinci defa yakalandığı koronavirüste semptomları ilkine göre daha şiddetli geçirse de koronavirüsü bir kez daha yenmeyi başardı.

Kronik Rahatsızlığı Yoktu

Vakayla ilgili yapılan çalışmayı Lancet dergisi yayımladı. Vaka üzerinde yapılan çalışmada insan vücudunun koronavirüse karşı ne kadar bağışıklık geliştirebildiğine dair soru işaretleri değerlendirildi. ABD’nin Nevada şehrinde yaşayan vakanın, koronavirüs semptomlarını daha şiddetli geçirmesine neden olabilecek kronik bir rahatsızlığı ve herhangi bir bağışıklık sistemi problemi bulunmadığı bildirildi.

Vakanın Koronavirüs Seyri

Vakada koronavirüs semptomları ilk olarak 25 Mart tarihinde belirdi. Vakada görülen ilk semptomlar ise bağlarda ağrı, mide bulantısı, ishal ve öksürük oldu. 18 Nisan tarihinde vakaya yapılan koronavirüs test sonucu pozitif çıktı. 27 Nisan tarihinde vakada görülen semptomlar tamamen kayboldu. 9 ve 26 Mayıs tarihlerinde yapılan koronavirüs test sonuçları da negatif çıktı. Vakaya 5 Haziran tarihinde yapılan koronavirüs testinin sonucu ikinci defa pozitif çıktı. Oksijen sıkıntısı çeken vakanın solunumuda zayıftı. Bilim adamları, Nevadalı vakada koronavirüsün tekrar nüksetme durumunun yaşanmadığını, vakaya ikinci defa koronavirüs enfekte olduğunu belirtti. İlk ve ikinci tanı esnasında vakaya yapılan koronavirüs testleri sayesinde Covid-19 virüsünün genetik kodlarının aynı bulaşma ile olamayacak kadar birbirinden farklı olduğu tespit edildi.

Önceki Bulaşma Koruma Sağlamayabilir

Elde edilen verilerin koronavürüs daha önce enfekte olsa da gelecekte enfekte olma riskine karşı koruma sağlayamayacağı yönünde sinyaller verdiğini belirten Nevada Üniverisitesi’nde görevli Dr. Mark Pandori, “Koronavirüsün ikinci defa enfekte olma ihtimali, koronavürüs bağışıklığını anlamamız yönünde çok ciddi çıkarımlar elde etmemizi sağlayacaktır. Daha önce koronavirüs enfekte olan ve iyileşen vakalarda maske takmalı, sosyal mesafeyi korumalı ve hijyen kurallarına uymalıdır. Ayrıca Nevada’da görülen vakanın ikinci defa yakalandığı koronavirüsü ilkine göre daha şiddetli geçirmesi ikinci defa enfekte olsa da daha rahat atlatılacağı yönündeki tezin sorgulanmasına neden olmaktadır. Vakanın, koronavirüsü neden ilkine göre daha şiddetli geçirdiğine dair elimizde şu an net bir bilgi yoktur. En kuvvetli ihtimal ise daha fazla dozda koronavirüse maruz kalmış olabileceğidir.” dedi.

İkinci Defa Enfekte Olan Vaka Sayısı Az

Nevada’da görülen vaka ile ilgili bir analiz yaparak değerlendirmelerde bulunan BBC sağlık muhabiri James Gallagher, “Bugüne kadar 37 milyonu aşkın insana koronavirüs enfekte oldu. 37 milyonu aşkın vakanın içerisinde yeniden koronavürüse yakalanan vaka sayısı çok az. Hong Kong, Hollanda ve Belçika’da ikinci defa koronavirüse yakalanan vakalarda görülen semptomlar ilkine göre çok hafifti. ABD’nin Nevada şehrindeki vakaya benzer bir örnek Ekvador’da görülse de o vakanında hastaneye yatırılarak tedavi edilmesine gerek görülmemişti. Ülkeler, koronavirüs salgınında ikinci dalgaları yaşadığından dolayı bağışıklık ile ilgili daha net bilgiler elde edilebilecektir.” diye konuştu.