26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerİçeriğinde yapay tatlandırıcı olan içecekler kalp ve damar sağlığını bozuyor

İçeriğinde yapay tatlandırıcı olan içecekler kalp ve damar sağlığını bozuyor

İçerikleri

Araştırmadan elde edilen en önemli sonuç içeriğinde yapay tatlandırıcı barındıran içeceklerin şekerli içeceklerin alternatifi olmadığıdır. Bu konu ile ilgili daha önce yapılan araştırmalara da atıfta bulunulan araştırmada, içeriğinde şeker barındıran içeceklerden oluşan beslenme tarzının kalp ve metabolik sağlık üzerinde ciddi tehdit oluşturduğu, şekerli içeceklerin tüketilmesi yerine alternatif olarak gösterilen yapay tatlandırıcılı içeceklerin ise kalp ve damar sağlığına etkisi hakkında elde henüz tam bir veri bulunmuyor.

Araştırmaya Katılanlar Üç Gruba Ayrıldı

Fransa’da gerçekleştirilen ve 104 bin 760 kişinin katıldığı araştırmada, katılımcıların doldurduğu beslenme anketinin sonuçları değerlendirildi. Araştırmaya katılanlardan her 6 ayda bir 24 saatlik 3 diyet kaydını internetten doldurmaları istendi. Araştırmada, içeriğinde yapay tatlandırıcı olan içecekler hiçbir besin değeri bulundurmayan tatlandırıcılar olarak değerlendirilirken, içeriğinde şeker olan içecekler ise yüzde 5 ve daha üstü şeker barındıran bütün içecekleri kapsadı. Araştırmaya katılan katılımcılar hiç tüketmeyen, az tüketen ve çok tüketenler olmak üzere üç gruba ayrıldı.

Risk Yüzde 20 Daha Fazla

İçeriğinde yapay tatlandırıcı barındıran içecekleri aşırı tüketenlerin, hiç tüketmeyenlerle kıyaslandığı zaman yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kalp ve damar rahatsızlıklarına yüzde 20 daha fazla yakalandığı, içeriğinde yoğun şeker olan içecekleri fazla tüketenler içinde sonucun pek farklı olmadığı araştırmada ulaşılan en önemli sonuç oldu.