20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHorlama nasıl engellenir? Horlama için 10 harika çözüm önerisi!

Horlama nasıl engellenir? Horlama için 10 harika çözüm önerisi!

İçerikleri

Aşk her şeyden üstündür. Tüm engelleri yıkar, dağları deldirtir, okyanusları aştırtır ve hayatları değiştirir. Aşkın üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur… En yaygın boşanma nedenlerinden birisi olan horlama dışında. Peki, horlama nasıl engellenir, horlama evde nasıl geçer?

Bu makalemizde horlama sorunu olanlar ve bu kişilerle aynı yatağı paylaşanlar için bu rahatsız edici alışkanlıktan kurtulmalarına yardımcı olacak bazı tüyolar paylaşacağız. Kim bilir, belki de uzun süredir bu sorundan mustarip eşinizin güzel bir uyku çekmesine yardımcı olabilirsiniz. İşte, horlama sorunu için yapmak gerekenler:

1- Yan Tarafınız Üzerinde Uyuyun

Sırtüstü uyuduğunuzda dilinizin tabanı ve yumuşak damağınız, boğazınızın arka duvarına doğru çöker ve bu da nefes almayı zorlaştırarak, horlama olarak bildiğimiz o sinir bozucu sesi çıkartmanıza neden olur. Eğer sağ veya sol tarafınız üzerinde uyursanız bu sayede boğaz yollarınız açık kalır ve yüksek ihtimalle horlama sorunundan kurtulmuş olursunuz.

2- Biraz Kilo Vermeye Çalışın

Bu da aslında yukarıdakine çok benziyor. Eğer fazla kilolarınız varsa akciğeriniz ve boynunuz nefes almanızı engeller ve horlamaya neden olur. Ancak bu yaşayacağınız sorunların en küçüğü olabilir çünkü aşırı kilolu olmak uyku apnesi olarak bilinen başka bir hastalığa yakalanma ihtimalinizi arttırır.

3- Yatmadan Önce Burnunuzu Temizleyin

Ağızdan nefes almak horlamaya neden oluyor. Bu yüzden yatmadan önce burnunuzu tamamen temizlemeye çalışmak iyi bir fikir olacaktır. Bunun için iyice sümkürmeniz veya eğer gerekirse burun spreyleri ile hava yollarınızı iyice açmanız gerekiyor. Bunu yaparak aynı zamanda uyku kalitenizi de arttırmış olacaksınız.

4- Burun Bandı Kullanın

Eğer burun tıkanıklığından dolayı horlama sorununuz varsa, geniz yollarını genişletmek veya açmak için özel olarak tasarlanmış burun bantlarını kullanabilirsiniz. Bu sayede daha kaliteli nefes alacak ve horlama sorununu ya çok azaltacak ya da tamamen yok edeceksiniz.

5- Çarpık Septumunuzu, Rinitizi veya Olası Diğer Sağlık Sorunlarını Tedavi Ettirin

Eğer yukarıda bahsedilen çözümlerden hiçbiri horlamayı kesmezse bir doktora başvurmanız gerekiyor. Çarpık bir septum, kronik sinüzit, kist ve diğer olası sağlık sorunları horlamanıza neden oluyor olabilir ve bir doktor aracılığıyla doğru tedaviyi görebilirsiniz.

6- Kulaklarınızı Tıkayın

Eğer hiçbir şey işe yaramazsa ve eşiniz tıbbi müdahale görmemek konusunda ısrarcıysa, o zaman yapabileceğiniz en iyi şey kulak tıkacı kullanmak. Ama kulaklarınızın da dinlenmeye ihtiyacı olduğundan kulak tıkaçlarını her gün kullanmak gibi bir alışkanlık kazanmayın.

7- Doğal Çözümler

Horlama tedavisinde kullanılan ısırgan otu gibi birçok antihistamin var. Kurutulmuş ısırgan otu yapraklarını yaklaşık iki barda su içinde 10-15 dakika boyunca kaynatın ve uyumadan önce bir bardak tüketin. Uyumadan önce nane çayı ile gargara yapmak da horlamaya neden olan olası alerjilerle mücadele etmeye yardımcı oluyor.

8- Evi İyi Temizleyin

Horlamaya neden olan en temel nedenlerden birisi de alerji. Bu yüzden başta yatak odanız olmak üzere evinizi sıklıkla temizlemek çok önemli. Halı ve perdeleri düzenli olarak yıkayın ve nevresimleri değiştirin.

9- Beslenmenize Dikkat Edin

İster inanın ister inanmayın ama beslenmenizin horlamanız üzerindeki etkisi büyük. Yatmadan önce ağır yemekler ve alkol tüketmeyin. Alkol tüketmek boğazınızdaki kasların gevşemesine neden olur ve bu da horlama ihtimalinizi arttırır.

10- Eşinizden Farklı Bir Odada Uyuyun

Farklı odaklarda uyuma fikri size biraz aşırı gelebilir ancak ikinizin de kaliteli bir uyku uyuyup, uykusunu alması için en etkili yol bu. Bu sayede bir sonraki gün, güne zinde başlayabilirsiniz. Eğer eşinizden ayrılmak istemiyorsanız, yatakta ters yatabilirsiniz. Yani birinizin başı yatağın başındayken, diğerinizin başı yatağın sonunda, ayak kısmında olabilir.

Eğer bu yöntemlerin hiçbiri işe yaramazsa, zaman içerisinde eşinin çıkardığı horlama seslerine alışma ihtimalin de var ama buna güvenmek yerine eşini tıbbi müdahale konusunda ikna etmen onun sağlığı açısından çok önemli. İşte, horlama için evde yapmanız gerekenler bunlar. Peki, senin bildiğin başka önleyici yöntemler var mı? Eğer varsa bunları bizimle yorum yaparak paylaşabilirsin.