19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHipertansiyonun şifası Akdeniz diyeti

Hipertansiyonun şifası Akdeniz diyeti

İçerikleri

Hipertansiyon rahatsızlığı, yaşamayı ciddi şekilde tehdit eden kronik bir rahatsızlıktır. Hipertansiyonun sağlığımıza olumsuz etkilerini azaltmada en etkili rolü doğru beslenme tarzı üstlenmektedir. Doğru beslenmenin yolu ise zeytinyağı, meyve, sebze ve kuru baklagillerin yoğun olduğu Akdeniz diyetinden geçiyor. Akdeniz diyetinin, birçok hastada hipertansiyon şikayetlerini azalttığı gözlenmiştir.

Hipertansiyon Sıkça Karşılaşılan Bir Hastalık

Günümüzde kronik rahatsızlıklar içerisinde en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri de hipertansiyondur. Hipertansiyon ciddiye alınmayarak ihmal edildiği takdirde geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine neden olabilir. Hipertansiyon tedavi edilerek kontrol altına alınmadığı zaman gözlere, böbreklere, kalbe, beyne ve daha birçok hayati organa ciddi hasar verebilmektedir. Hipertansiyon rahatsızlığında doğru beslenmenin önemi hakkında bilgiler paylaşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, hipertansiyon rahatsızlığı olan hastalara önemli uyarılar yaptı.

Hipertansiyon, sadece kalp rahatsızlıkları riskini yükseltmekle kalmayıp, kalp krizi, inme ve aort damarı yırtığı gibi ölümcül olabilecek rahatsızlıkların riskini de ciddi şekilde yükseltmektedir. Vücutta herhangi bir sağlık problemine neden olana kadar hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyebilen yüksek tansiyonun, ömür boyu kontrol altında tutulması gerekiyor.

Tansiyon Tedavisi Kesilmemeli

Tansiyon hastalarının birçoğu, kardiyolog tarafından verilen ilaçları kullandıktan sonra tansiyonu normal seyredince iyileştiği düşüncesiyle tedavisini yarıda kesmektedir. Bu da tansiyon rahatsızlığının daha da ilerlemesine yol açıyor. Hipertansiyon rahatsızlığının tedavisinde kullanılan ilaçların şekli ve dozu hastanın içinde bulunduğu koşullara göre değişkenlik gösterebiliyor. Mesela hastanın kilosundaki değişikliğe göre kullanılan ilaçları dozu yeniden ayarlanabilir. Stres, tansiyonu önemli ölçüde etkiler. Hastanın stresli olduğu dönem atlatıldıktan sonra tansiyon normal seyretmeye başlayınca kardiyolog tarafından hastanın kullandığı ilaca gerek duyulmayarak yeni bir tedavi programı belirlenebilir.

Tuz ve Şeker Kesinlikle Kullanılmamalı

Hipertansiyonun kontrol altında tutulmasında ve tedavisinde en önemli husus beslenme alışkanlığı ile yaşam tarzıdır. Hipertansiyonun engellenmesinde ve tedavi edilmesinde en etkili diyet ise Dietary Approaches to Stop Hypertesion (DASH) diyetidir. Kan basıncını dengede tutmak için ise uzmanlar tarafından zeytinyağı ve yeşillik ağırlıklı beslenilen Akdeniz diyeti önerilmektedir.

Sebze ve Meyve İle Beslenilmeli

Tansiyon hastaları için günlük alınan sodyum miktarının düşürülmesi çok önemlidir. DASH diyetinde alınması gereken günlük sodyum miktarı 2.3-1,5 gram, potasyum miktarı 4.7 gram, kalsiyum miktarı 1.25 gram ve magnezyum miktarı 0.5 gram olmalıdır. DASH diyetinde bu mineraller sebze, meyve, kuruyemiş ve kuru baklagillerden alınmaktadır. DASH diyeti üzerine gerçekleştirilen araştırmalarda hastaların ilaçlarının dozunun düştüğü ve tansiyonun normal seyrettiği gözlenmiştir.

Kısıtlı Çay ve Kahve

Tansiyonlarının dengeli seyretmesini isteyen hastalar, çayı ve kahveyi sınırlı içmelidir. Tansiyonun dengede olması için ideal kiloda olunması, düzenli yürüyüş yapılması ve doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekiyor.