19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerHindi kuyruğu mantarının faydaları ve zararları neler?

Hindi kuyruğu mantarının faydaları ve zararları neler?

Hindi kuyruğu mantarı, etkileyici faydaları olan tıbbi bir mantardır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve hatta bazı kanserlerle savaşmaya yardımcı olabilecek çeşitli güçlü antioksidanlar ve diğer bileşikler içerir . Ayrıca hindi kuyruğu bağırsak bakteri dengesini iyileştirebilir ve bu da bağışıklığınızı olumlu yönde etkileyebilir.

İçerikleri

Hindi kuyruğu mantarı (Trametes versicolor veya Coriolus versicolor) oldukça şifalı bir mantar türüdür. Ağaç gövdelerinde büyüdükleri için onları dünyanın her yerinde, çoğunlukla ağaçlık alanlarda bulabilirsiniz. Araştırmalar, hindi kuyruğu gibi mantarların çeşitli sağlık yararları olabileceğini göstermektedir.

Hindi Kuyruğu Mantarının Faydaları Neler? Neye İyi Gelir?

Polisakkarit-K (PSK) ve polisakkaropeptit (PSP), hindi kuyruğu mantarında birkaç önemli sağlık yararı sağlayabilen önemli bileşiklerdir. Araştırmalar, PSK’nın bazı kanser türlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini gösteriyor. PSK, Japonya’da standart kanser tedavisinde ek bir tedavi olarak kullanılmak üzere onaylanmıştır.

Mide kanseri:

Kanıtlar, standart kanser tedavileriyle birlikte PSK’NİN kemoterapiden kaynaklanan bağışıklık sistemi hasarına yardımcı olabileceğini göstermektedir. PSK ve mide kanseri ile ilgili araştırmaların çoğu yaşında olsa da, 2007’de yapılan bir inceleme, kemoterapi ile birlikte PSK alan kişilerin daha uzun süre kanser giderme ameliyatı yaşadığı sonucuna varmıştır.

Meme kanseri:

Hindi kuyruğunun meme kanseri olan kişilerde kanserle savaşan hücreleri artırmaya yardımcı olabileceğini öne süren çalışmalar da var.

Kolorektal kanser:

Araştırmalar, PSK’nın kemoterapi ve radyasyon tedavisi gören rektal kanserli kişilerde bağışıklık oluşturmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor . Ayrıca kanserin nüksetmesini önleyebilir ve kolorektal kanserli kişilerin daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir.

Akciğer kanseri:

PSK, akciğer kanseri olan kişilerin yaşamlarını da uzatabilir. Çalışmalar ayrıca, kemoterapiye ek olarak PSK ile tedavi edilen kanserli kişilerin daha iyi bağışıklık fonksiyonuna, daha sağlıklı vücut ağırlığına ve gelişmiş refaha sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Geleneksel kanser tedavilerine PSK tedavisinin eklenmesi, tümörle ilişkili semptomları azaltabilir ve insanların daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir.

Hindi Kuyruğu Mantarının Zararları-Yan Etkileri Neler?

Çalışmaların çoğu, hindi kuyruğu veya özütlerini alan kişilerde çok az yan etki görüldüğü bildirilmiştir. Bununla birlikte, çalışmaların çoğu Japon kökenli insanlara odaklandığı için, diğer insanların yan etkilerle karşılaşması olasıdır.

Meme kanseri olan kişilerde yapılan faz 1 klinik araştırmasında, çoğu yan etki hafifti, örneğin:

  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Kalp çarpıntısı
  • Kabızlık
  • Ateş
  • Göğüs ağrısı
  • Soğuk algınlığı ve grip belirtileri
  • Radyasyon döküntüsü

Bu çalışmalardaki kişiler hindi kuyruğu ekstrelerine ek olarak geleneksel kanser tedavileri de aldıkları için yan etkilerin muhtemelen kemoterapi ile bağlantılı olabileceği unutulmamalıdır. Mantar veya küf alerjisi olan kişiler PSK veya PSP almamalıdır.

Hindi Kuyruğu Mantarı Dozaj ve Hazırlama

Hindi kuyruğundaki (PSK veya PSP) aktif bileşikler tipik olarak kapsül veya çay formunda alınır. Yabani hindi kuyruğu mantarları tüketilmemeidir. Mantarları doğru bir şekilde tanımlamak zordur ve bazı türleri zehirlidir. Yabani mantarları tespit etme konusunda yalnızca uzmanlar yetkilidir.

Hindi Kuyruğu Mantarı İle İlgili Merak Edilenler

Hindi kuyruğu mantarı yemek kanseri tedavi eder mi?

Hayır. Hindi kuyruğu ekstresi alan kanserli kişiler üzerinde yapılan araştırmalar, bunların yaşamlarını uzatan etkilere sahip olabileceğini öne sürerken, tüm çalışmalar standart kanser tedavisi alan kişileri de takip etmektedir. Hindi kuyruğu mantarını tek başına yemek kanseri tedavi etmez. İnsanlar şifalı mantarlar için geleneksel tedavilerden vazgeçmemelidir.

Hindi kuyruğu mantarı aşırı dozda tüketilebilir mi?

Herhangi bir takviyede olduğu gibi, çok fazla doz tüketimi sağlığı tehdit edebilir. Güvende olmak için dozajla ilgili doktorunuzun tavsiyelerine uyun. Çok fazla almak, yan etkilere maruz kalma riskinizi artırabilir.

Hindi kuyruğu takviyesi almak veya hindi kuyruğu mantarı yemek beni uçurur mu?

Hayır. Tıbbi mantarlar, psychedelic mantarlarla aynı değildir.

Sağlık Haberleri’nden Bir Söz

Hindi kuyruğu mantarı hakkında şimdiye kadar bildiğimiz şey umut verici, ancak hindi kuyruğu mantarı takviyelerinin sizi bir süper insana dönüştürmeyeceği kesin. Kanseriniz varsa ve alternatif tedaviler denemek istiyorsanız, hindi kuyruğu denemek için doktorunuzla konuşun. Geleneksel tedavilere ayak uydurun ve hindi kuyruğu ekstresini yalnızca normal kanser tedavinizi desteklemek için kullanın.