23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerHijyen Belgesi olmayanların gıda ve su sektöründe çalışmasına izin verilmeyecek!

Hijyen Belgesi olmayanların gıda ve su sektöründe çalışmasına izin verilmeyecek!

İçerikleri

Koronavirüs salgınıyla mücadelede hijyen belgesine gösterilen hassasiyette arttı. Bundan böyle hijyen belgesi olmayanların gıda ve su sektöründe çalışmasına izin verilmeyecek. Gıda ve su sektöründe çalışanlar için düzenlenen hijyen kurslarına yapılan müracaatlarda pandemi sürecinde artış yaşandı.

Başarılı Olanlara Belge Veriliyor

Bu kapsamda Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi tarafından gıda ve su sektöründe çalışanlar için hijyen kursları düzenleniyor. Bu kurslara olan talepte ise pandemi sürecinde ciddi artış yaşandı. Bu senenin Mart ayından beri düzenlenen hjyen kurslarına şu ana kadar 530 kişi katıldı. Kurslarda başarı sağlayan 279 kursiyere başarı belgesi verildi.

Kurslara Talep Çok Yoğun

Pandemi döneminde düzenlenen hijyen kurslarına talebin yoğun olduğunu dile getiren Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Arzu Özen, “Halk Eğtim Merkezimiz tarafından düzenlenen hijyen kurslarına ilgi bir hayli fazla. Söz konusu hijyen belgesi, gıda ve su sektöründe çalışacak olanlar için 2013 senesinden bu tarafa zorunlu tutuluyor. Hijyen belgesi olmadan faaliyet göstermeleri yasak. Eğer çalışırlarsa da ceza kesilmesi gerekiyor. Gıda ve su sektöründe çalışanların bu belgeye sahip olmaları için hijyen kursları düzenliyoruz. Bu kurslarda pandemi süreci ile ilgili de ekstra bilgilendirme yapıyoruz. Bu uygulamalara daha bir özen gösterilmesi için kendilerine destek sağlıyoruz. Pandemiden öncede biz, bu kursları veriyorduk. Şu an talepte yoğun bir artış var.” dedi.

Pandemiye Uygun Eğitim Veriliyor

Pandemi nedeniyle kurs sayısının fazla olduğunu ifade eden Arzu Özen, “Kursiyerlerimize hijyen kurallarının yanı sıra pandemi kuralları hakkında da gerekli eğitimi veriyoruz. Şu anda 16 kursiyer ile kursumuza devam ediyoruz. Bu sayı günlük olarak değişmektedir. Koronavirüs salgınından dolayı sınıflarımızın yarısını dolduruyoruz. Eğitimlerimizi pandemi kurallarına uygun veriyoruz. Hijyenin ne anlama geldiğini tanımladıktan sonra kişisel hijyen ile ilgili eğitim veriyoruz. Çünkü kendi hijyenine dikkat etmeyen bir kişi, iş hayatında hijyene zaten dikkat etmez. Gıda ve su sektöründe dikkat edilmesi gereken hijyen kurallarını öğretiyoruz. Son olarak da kursiyerlerimizi bir sınava tabi tutuyoruz. Sınavda başarı sağlayanlara belge veriliyor. Kursiyerlerimizin bu sınava girmeye hak kazanması için 8 saatlik bir eğitimden geçmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

İş Müracaatlarında Hijyen Belgesi İstiyorlar

Çalıştığı işyeri hijyen belgesi istediğinden dolayı düzenlenen hijyen kursuna katıldığını söyleyen kursiyer Erol Karasakal, “İş yerlerine çalışmak için müracaat yapıldığı zaman hijyen belgesi istiyorlar. Bizlerde gıda ve su sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinde çalıştığımızdan dolayı bu belgeyi almak için kursa geliyoruz. Günlük yaşam içerisinde her zaman karşılaştığımız şeyleri öğretiyorlar. Pandemi süreciyle birlikte de bu öğretilenlerde kat kat artış yaşandı. Zaten 2013 yılından bu tarafa hijyen ile ilgili belgeler zorun hale getirildi.” ifadelerine yer verdi.