19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerHibisküs (nar çiçeği) bitkisinin faydaları ve zararları neler?

Hibisküs (nar çiçeği) bitkisinin faydaları ve zararları neler?

Ülkemizde kış çayı olarak tüketilen ve pek çok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olan hibiskus çayı, pek çok evde rastlanabilen lezzetli ve şifalı bir içecektir. Özel yetişme şartları aramayan bu bitki dünyanın her yerinde yetiştirilebilir. Kafein içermemesi sebebiyle güvenle tercih edilir.

İçerikleri

Halk arasında “Nar Çiçeği” olarak bilinen Hibisküs, aslında bir çiçektir ve kurutularak satılır. Diğer tüm bitki çaylarında olduğu gibi üzerine sıcak su eklenerek demlenmesi beklenir ve tüketilir. Hafif ekşimsi bir tada sahip olup rengi kırmızıdır. Pek çok hastalığa iyi gelir ve günde 1 fincan tüketilmesi önerilir. C vitamini açısından da oldukça zengin olan bu bitki yaz-kış tüketilebilir.

Hibisküs Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Hibisküs bitkisi dünya üzerinde geniş bir alanda yetişir. Pek çok rengi olmasına karşılık tüketim olarak kırmızı olanları tercih edilir. İçeriğinde C vitamininin yanı sıra demir de bulunmaktadır. Ayrıca magnezyum açısından oldukça zengin olan bu çiçek ülkemizde çeşitli bölgelerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Hibisküsün Faydaları

  • Hibisküs çayı ölü hücreleri yenileyerek yaşlanmayı geciktiriyor.
  • Kan basıncını dengede tutar ve tansiyonun yükselmesini önler.
  • Kötü kolestrole engel olur kolestrol seviyesinin korunmasını sağlar.
  • Kalbe iyi gelir ve damar hastalıklarını önler.
  • C vitamini barındırması nedeniyle grip virüsüne karşı etkili bir silah niteliği taşır.
  • Öksürüğü önler ve burun akıntısını giderir.
  • Antioksidan özelliği taşıdığından kansere karşı mücadele eder ve özellikle mide kanserine karşı korur.

 

  • Hazımsızlığa engel olup, gazdan kaynaklı sancı ve krampların geçmesini sağlar.
  • Kabızlığın önüne geçer ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Organ yağlanmasına engel olur.
  • Yağ yakmaya ve buna bağlı olarak da zayıflamaya yardımcı olur.
  • Vücudun herhangi bir yerinde mantar oluşumuna engel olur.
  • Beyin fonksiyonlarını güçlendirip hafızayı kuvvetlendirir.
  • Motivasyonu arttırır ve rahatlık hissi verir.

Hibisküs Çayı Nasıl Hazırlanır?

Hibüsküs çayını sadece kurutulmuş hibisküs çiçeğinden hazırlayabilir ya da tat vermesi için bir miktar zencefil, tarçın veya limon suyu kullanabilirsiniz. Bir bardaklık suyu kaynattıktan sonra 1-2 çay kaşığı kuru hibisküs yaprağını içine atın.

Demlenmesini beklerken ağız tadınıza göre tarçın veya zencefili bu aşamada ekleyebilirsiniz. 15-20 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.

Daha güçlü bir tat için ya daha fazla hibisküs kullanabilirsiniz. 20 dakikadan fazla demlerseniz çayın tadı biraz acılaşacaktır. Yine ağız tadınıza göre limon suyu veya balla tatlandırabilirsiniz. Daha fazla hazırlayıp depolamak isterseniz buzdolabında 3 güne kadar tazeliğini korur.

Prof. Saraçoğlu Uyarıyor!

Prof. Saraçoğlu mutlaka siyah çay içenlerin bir bardak dahi olsa hibikus çayının içmesi gerektiğini belirtmiştir. Siyah çayı genellikle keyif için içildiğini ve bu alışkanlıktan vazgeçilerek bunun yerine çok faydalı bitki çaylarının tercih edilmesi konusunda herkesi uyarmıştır. Eğer anne ve babalarda yaşlanmaya bağlı diz kapaklarında sıvı kaybı yaşanıyorsa genetik olabileceği değerlendirilip 35’li yaşlarda mutlaka hibiskus çayı içilmelidir.

Hibisküs Nasıl Kullanılır?

Hibisküs bitkisi çeşitli alanlarda kullanılabilir. Örneğin; salatalarda yada mezelerde değerlendirilebilir. Ancak eğer buralarda kullanılacaksa taze yani kurutulmamış olarak tüketilebilir.

Reçel yapımında veya tatlı soslar yapımında da kullanılabilir. Zira bu bitkinin tazesini bulmakta zordur. Ancak aktarlardan kurutulmuş vaziyette alınabilir ve bitki çayı olarak tüketilebilir. Demlenerek tüketilen hibisküs çayı içerisine limon veya bal katılabilir. Tatlandırmak içinse bal kullanılması önerilir.

Hibisküsün Zararları Nelerdir?

Her bitkinin faydalarının yanı sıra zararları da bulunmaktadır. Örneğin; Hibisküs bitkisinin aşırı tüketiminde zehirlenme ihtimali yüksektir. Ayrıca kalp rahatsızlığı olan veya düzenli ilaç kullanan kimselerin doktora başvurmadan kullanmaları önerilmez. Hormon tedavisi görenlerin veya hibisküs içerisinde yer alan herhangi bir maddeye alerjisi olabilecek kişilerin kullanması sakıncalıdır.

En önemli risk ise hamile kadınlar için geçerlidir. Hibisküs bitkisinin aşırı tüketimi gebeliğin düşükle sonuçlanmasına sebep olabilir. Bundan dolayı hamilelik döneminde tüketilmemesi önerilir. Tüm bunların dışında her bitkinin tüketiminde aşırıya kaçılmaması önerilir.