26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHer gün yaptığınız rutin alışkanlıklar sağlığınızdan ediyor!

Her gün yaptığınız rutin alışkanlıklar sağlığınızdan ediyor!

İçerikleri

Yararlı olduğu sanılan ve çeşitli zararlar verdiği bilinmeyen rutin alışkanlıklar sağlığı tehdit etmeye devam ediyor. Bazen farkında olmadan tekrarladığınız bazı hareketler tehlikeli olabiliyor. Sizler için özel olarak hazırladığımız bu yazımızda sağlığınıza zararı olan temel alışkanlıklar ve zararları anlatılmıştır. Bu yazıyı okuyarak bilmeden yaptığınız rutin alışkanlıklarınızdan kurtulabilirsiniz.

Çorapla Yatmak

Çoğu kişinin vazgeçemediği rutin alışkanlıklar arasında çorapla yatmak ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle kış aylarında üşüme korkusu ile çoraplar çıkarılmadan yatılmaktadır. Uyurken kan dolaşımı yavaşlamaktadır. Çorapla yatıldığı zaman kılcal damarlara da baskı yapılmaktadır. Bu durum uyku esnasında kan dolaşımını daha da azaltmaktadır. Kan dolaşımı yavaşladığı zaman beyne kan gidişi güçleşmektedir. Bu nedenle Alzheimer olmak üzere çeşitli hastalıklar baş göstermektedir. Ayağınızı sıcak tuttuğunuzu düşünürken sağlığınızdan olabiliyorsunuz.

Kan dolaşımının bozulması ile beraber ayaklarda morarmalar görülmektedir. Ayrıca deri kuruyarak ağrılara ve zamanla tırnaklarda şekil bozukluklarına neden olmaktadır. Terleme nedeni ile ayaklar havasız kalmaktadır. Bu durum ayak mantarına neden olmaktadır. Çorapla yatmak ayakta egzamalara da neden olmaktadır. Yıkanan çoraplarda kalan deterjan artıkları cilt ile uzun süre temas ettiği zaman alerjik durumlar ortaya çıkabilmektedir. Ayaklarda kaşıntı, kepeklenme, kızarma, kuruma gibi sorunlar baş göstermektedir. Bu nedenle çorapla yatmadan önce bir kez daha düşünmelisiniz.

Kalem Isırmak

Özellikle çocukların sık sık tekrarladığı rutin alışkanlıklar arasında kalem ısırmak yer almaktadır. Diş çürükleri ile beraber diş eti hastalıkları bazen kişinin yanlış hareketlerinden dolayı yaşanmaktadır. Kötü ağız hijyeni ile başlayan diş sorunları kalem ısırmak gibi yanlış hareketler ile daha da artmaktadır.

Kalem ısırmak dişlerde şekil bozukluğuna neden olmaktadır. Bununla beraber aşınma ve pozisyon bozuklukları da tedavi edilmesi gereken sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca kalem ile dişlerinizi sıktığınız zaman çene kasları rahatladığı için gerilim artıyor ve baş ağrısı azalıyor. Ancak stres kaynaklı baş ağrıları azalsa da dişlerinize ciddi zararlar verdiğinizi asla unutmayın.

Bilgisayar Kullanmak

Hayatın odak noktası haline gelen bilgisayarlar rutin alışkanlıklar arasında neredeyse ilk sırada yer alıyor. İşi gereği sürekli bilgisayar kullanan ya da boş zamanlarını bilgisayarda geçiren kişiler bazı rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalıyor.

Bilgisayar başında 3 – 4 saatten fazla zaman geçiren kişilerde ilk olarak görme bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda baş ağrısı, yorgunluk, sırt ve boyun ağrısı, aralıklı görme ve çift görme gibi sorunlar meydana gelmektedir. Bilgisayarda bulunan radyasyonlar kişiye ciddi zararlar vermektedir. Bilgisayar kullanmak ilk aşamalarda fark ettirmese de ileriki aşamalarda sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle bilgisayar kullanımını en aza indirmeniz önerilmektedir.

Güneş Kremi Sürmemek

Özellikle yaz aylarının gelmesi ile beraber güneş ışınları cildinize ciddi zararlar vermektedir. Kendinizi ve çocuklarınızı güneşin zararlı ultra viyole ışınlarından korumak için güneş kremi kullanmayı rutin alışkanlıklar arasına koymanız gerekmektedir. Ancak güneş kremi sürmemeyi alışkanlık haline getiren kişiler zamanla cildinde çeşitli sorunlar yaşamaktadır.

Dışarıya çıkmadan ortalama 20 – 30 dakika önce açıkta kalan alanları tamamen kaplayacak şekilde güneş kremini sürmeniz gerekmektedir. Denizde ve plajlarda 2 saatte bir, normal yaşamda 4 saatte bir kreminizi yenilemeniz önerilmektedir.

Her Gün Yıkanmak

Vücut normal şartlarda her zaman terlemektedir. Sosyal hayatında sürekli temiz olmak ve güzel kokmak isteyen kişiler rutin alışkanlıklar arasına her gün yıkanmayı eklemektedir. Sağlığın ilk şartlarından biri temiz olmaktır. Bunun için de yıkanmak önemlidir. Ancak yıkanma oranını abartmak son derece zararlıdır.

Yaz aylarında sıcaklıkların artması ile beraber günde 1 – 2 kez banyo yapan kişilerin sayısı artmaktadır. Sıcaklardan bunalan kişiler buldukları her fırsatta banyo yapmaktadır. Ancak çok sık banyo yapmak cilde zarar vermektedir.

Hız Artırarak Jogging Yapmak

Kilosuna ve görünüşüne önem veren kişiler düzenli olarak spor yapmaktadır. Rutin alışkanlıklar arasında yer alan jogging yapmak hızlı tempoda yürümek anlamına gelmektedir. Her yaştaki insanların rahatlıkla yaptığı jogging sporunu bazı kişiler yanlış şekilde yapmaktadır.

Son zamanlarda yoğun rağbet gören jogging sayesinde stresinizi e tüm iş yoğunluğunuzu kolay bir şekilde atabilirsiniz. Ancak kalp – damar rahatsızlığı ve tansiyon şikayeti olan kişilere jogging önerilmemektedir. Özellikle hız artırarak jogging yapmak oldukça zararlıdır.

Aşırı Limon Yemek

Mutfakların vazgeçilmezi arasında yer alan limon hemen her şekilde kullanılabilmektedir. Bazıları limonun suyunu sıkarak tüketirken, bazıları yemeklerine sıkarak limonu tüketmektedir. Limon yemeyi rutin alışkanlıklar arasına dâhil eden kişiler zararının farkında olmadan sürekli limon yemektedir. Sağlıklı olan limon çok tüketildiği zaman kişiye zararlar vermektedir.

İçeriğinde bol miktarda C vitamini bulunan limonun bol miktarda tüketilmesi önerilmektedir. Bazı hastalıkların iyileşme süreçlerini hızlandıran limonun çok fazla tüketilmesi bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Fazla oranda limon tüketmek diş etlerinde kanamalara yol açmaktadır. Ayrıca aşırı limon tüketimi sinir sistemine de zarar vermektedir.

Patlamış Mısır Yemek

Özellikle sinema izlerken patlamış mısır yemek büyük bir zevk vermektedir. Evlerde kolaylıkla patlatılan mısır dışarıda, parklarda, sinemalarda sürekli tüketilmektedir. Yaklaşık 3 avuç patlamış mısır ortalama 100 kalori içermektedir. Ancak yağlı ve tuzlu yapılan patlamış mısır daha yüksek kaloriye sahiptir. Gereğinden fazla tüketilen mısır kalori olarak vücudunuza geri dönmektedir. Bu nedenle patlamış mısır tüketirken dikkat edilmelidir.

Saç Kurutmak

Saçlarına önem veren ve banyodan sonra ıslak saçlarla hasta olmak istemeyen kişiler saçlarını kurutmayı rutin alışkanlıklar haline getirmiştir. Saç tellerinde yer alan suyu buharlaştıran ısı saçların nemsiz kalmasına neden olmaktadır. Bu durum saç tellerini yıpratmaktadır.

Her gün yaptığınız rutin alışkanlıklar sağlığınızdan ediyor!