18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHer gün koşu yapmak için ikna edici 8 neden!

Her gün koşu yapmak için ikna edici 8 neden!

İçerikleri

Antik Yunanlıların söylediği gibi “Eğer daha güçlü olmak istiyorsan, koş. Eğer daha güzel olmak istiyorsan, koş. Eğer daha akıllı olmak istiyorsan, koş.” sözünde görünüşe göre oldukça haklılar. Biz de bugün sizlere koşu yapmanın faydaları hakkında bazı ikna edici faydalar sunup, neden haklı olduklarını kanıtlama niyetindeyiz.

Elbette koşmak tüm sorunlarını unutmana yardımcı olmayacak ve koşu yapmaktan kastımız da maratona hazırlanmak değil. Ama koşuyu hayatının bir parçası yaparsan kesinlikle bir sürü olumlu değişiklikler yaşayacağından emin olabilirsin. Forma girmek için koşu yapmak hem çok kolay hem de ücretsiz bir seçenektir. Kaliteli bir çift koşu ayakkabısı dışında herhangi bir özel ekipmana veya spor salonuna üye olmana gerek yok. Tüm bunlar egzersiz olarak koşman için çok ikna edici sebepler ve işte dahası:

1- Kalbi Güçlendirir

Düzenli olarak koşu yapan insanlar kalplerini güçlendirir ve vücudunda yeni kılcal damarların oluşmasını sağlar. Bu da kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırmaya yardımcı olur. Kalp kaslarınız da düzenli olarak çalışacağından daha da güçlenirler.

2- Daha Çok Oksijen Yakarsın

Düzenli koşu yapmak, kasların oksijen yakma kapasitelerini geliştirir. Sağlıklı ve güçlü bir kalp, sağlıksız bir kalbe kıyasla çok daha fazla kan pompalar. Kan akışı arttığın, dolaylı yoldan oksijen tüketimin de artar. Bu sayede vücudundaki tüm organlara ve dokulara oksijen ve besinlerle zenginleştirilmiş daha çok kan gider.

3- Stresi Azaltır

Koşu yapmak stres atmana yardımcı olur. Gün içerisinde vücudunda biriken atıklar sinirlerinde gerilmeye ve yorgunluğa neden olur. Bunlardan kurtulmanın en kolay yolu bolca terlemek ve koşmak sana bu konuda yardımcı olabilir.

4- Depresyon Belirtilerini Hafifletir

Egzersiz yaptığında endorfin adı verilen özel bir hormon üretirsin. Kanındaki endorfin miktarı artmaya başladığında daha mutlu olursan ve depresyon belirtileri azalır.

5- Zihnini Açar

Koşu yapmak zihinsel aktivitelerini çoğaltır. Hızlı tempo koşu yaparken beynin kendiliğinden yaşadığın bazı problemlere çözüm üretmeye başlar. Artan oksijen miktarı sayesinde beynin dahil olmak üzere merkezi sinir sistemin her zamankinden daha aktif çalışır.

6- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir ve Kilo Verdirtir

Düzenli olarak koşmak kanındaki kırmızı kan hücrelerini ve hemoglobini arttırdığından bağışıklık sistemini güçlendirmene yardımcı olur. Aynı zamanda açlık hissini ve kanındaki kolesterol seviyesini azaltır. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlaması da cabası. Tüm bunlar daha iyi bir metabolizma ile birleştiğinde, koşu yapmak kolayca kilo vermene yardımcı oluyor.

7- Rahatlamanıza Yardımcı Olur

Günün hangi saatinde koştuğun hiç önemli değil. Hormon seviyen normalden biraz daha yüksek olduğu sabah saatlerinde koşarsan vücudunun rahatlamasına yardımcı olursun. Öte yandan iş çıkışı akşamüstü koşu yapmak rahatlamana, deşarj olmana, açlık hissini azaltmaya ve bebekler gibi mışıl mışıl uyumana yardımcı olur.

8- Kas-İskelet Sistemini Güçlendirir

Düzenli olarak koşu yapmanın kas ve iskelet sistemini güçlendirmek gibi bir başka faydası daha var. Kemik erimesini veya dejeneratif eklem hastalıklarını önlediğinden özellikle yaşlı kişiler için çok iyidir. Aynı zamanda koşu yapmak karaciğer hücrelerinin yenilenme hızını da arttırır.

Düzenli olarak koşmanın faydaları sadece bunlarla sınırlı değil ama en yaygın ve önemli faydaları bunlar. Peki, sen koşuyor musun? Eğer koşu yapıyorsan deneyimlerini bizimle yorum yaparak paylaşabilirsin.