ABD’de en prestijli üniversiteler arasında yer alan Stanford’da görevli bilim insanları tarafından hastalıkların daha etkili tedavi edilebilmesi için insan vücudunun içerisinde gezinebilen ‘Transformers’ tarzı robot tasarımı yapıldı.
Parmak Ucu Büyüklüğünde Robotla Hastalıklı Bölgeye İlaç Taşınıyor
Nature Communications adıyla yayın yapan bilimsel derginin yayımladığı çalışmada parmak ucu büyüklüğündeki minik robotun tanıtımı yapıldı. Kablosuz bağlantıyla kontrol edilebilen minik robot sayesinde vücutta tümör, enfeksiyon veya kan pıhtısının olduğu bölgelere doğrudan ilaç taşınabiliyor.
Robotun Manevra Kapasitesi Yüksek
Kendi etrafında dönebilecek kadar manevra kapasitesi yüksek olan robot, vücuttaki dar bölgelere vücut sıvıları içerisinde yüzerek girebilmektedir. Bilim insanları tarafından tasarlanan bu minik robotun gelecekte intravenöz yani damar içi enjeksiyonların ve hap tarzı ilaçların kullanımının yerine geçebileceği öngörülüyor.
Robotun Vücutta Takibi İçin Özel Ultrason Görüntüleme Sistemi Tasarlandı
Araştırmanın yazarları arasında yer alan ve minik robotu milimetrik origami robot diye nitelendiren bilim insanı Ruike Renee Zhao, “Bu minik robot sayesinde hap veya iğne kullanımının tam tersi ilaç vücutta hedeflenen bölgeye direkt ulaşıyor. Bu minik robot, günümüze kadar tasarlanmış olan robotlar içerisinde en dayanıklı ve çok işlevli kablosuz robot olma özelliğini taşıyor. Minik robot hedefe ulaştığı zaman özel olarak hazırlanan yoğun konsantrasyonlu ilaç direkt olarak tedavi edilecek bölgeye uygulanıyor.
Ayrıca minik robotun vücuttaki hareketlerinin dışarıdan takibi için özel bir ultrason görüntüleme sistemi tasarlandı. Yine minik robotun tasarlanırken kenarlarının kesik ve ortasının delik şeklinde tasarlanması suya karşı direnci azaltmakta ve robotun vücutta daha rahat ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Günümüzde vücutta sadece ilaç taşıyabilen robotlar, gelecekte farklı tıbbi araç gereçler ve kameralar da taşıyabilecektir.” şeklinde konuştu.