Beslenme Çok Önemli
TÜBİTAK tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye`de annelerin hamilelik döneminde yeterli düzeyde beslenmediği ortaya çıktı.
Uzmanlara göre, annelerin yüzde 70`inde bebeğin gelişmesi açısından büyük önem taşıyan çinko yetersizliği görülüyor.
Uzmanlar, hamile kadınların gebelik döneminde kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve protein yönünden zengin olan et, yumurta, kuru baklagiller, meyve ve sebzelerin normalden fazla tüketmelerini tavsiye ediyor.
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek isteyen kadınların beslenmeye özen göstermesi gerektiği bildirilerek. Yeterli ve dengeli bir beslenme programı hamile kadınların kendi sağlıklarını korumalarını sağlarken bir yandan da doğacak bebeğinin normal gelişmesini garanti altına alıyor. Eğer bu dönemde beslenme kurallarına özen gösterilmişse doğumdan sonra annenin bebeğe vereceği sütün yeterli ve besleyici olması da sağlanmış oluyor. Gebelik döneminde yeni bir canlı oluşumu söz konusu. Yeni hücreler, yeni dokular, yeni organlar ve artan bir kan hacmi söz konusu. Bu nedenle gebelik dönemindeki annenin yeterli beslenmesi sağlıklı beslenmesi son derece önemli.
Zekayı ve Fiziksel Gelişimi Etkiliyor!
Annenin beslenme biçimi doğacak çocuğun hem zekası hem de fiziksel gelişimi üzerinde önemli rol oynuyor.
Bebeğin beyin gelişimi anne karnında başlıyor, aşağı yukarı üçte ikisi doğumdan önce, üçte biri ise doğum sonrasında hemen hemen 3 yaşına kadar tamamlanıyor. TÜBİTAK`ta 136 anne üzerinde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye`de anneler hamilelik döneminde yeterli düzeyde beslenemiyor. Bu da hem annelerin, hem de bebeklerin sağlığını olumsuz etkiliyor. Annelerimizde yüksek oranda kansızlık söz konusu. Artan kan hacmiyle ihtiyaçlarını diyetle karşılamıyorlar. Buna bağlı olarak doğumda aksaklıklar, erken doğumlar, ölü doğumlar, benzer komplikasyonlar artıyor.
Araştırma sonuçlarına göre, annelerin yüzde 70`inde bebeğin gelişmesi açısından büyük önem taşıyan çinko yetersizliği görüldüğünü hatırlatan uzmanlar; yeterli beslenememiş annelerin çocuklarının büyüme ve gelişmelerinin yeterli olmadığı, ağırlık ve boy değerlerinin standartların altında olduğu gözlendiğini, gebelik döneminde kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt, protein yönünden zengin olan et ve yumurta, kuru baklagiller, meyve ve sebzelerin normalden bir porsiyon daha fazla tüketilmesi gerektiğini vurguluyorlar.