25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerHafızayı güçlendiren bu bitkiyi koklayınca bakın ne oluyor!

Hafızayı güçlendiren bu bitkiyi koklayınca bakın ne oluyor!

Biberiye mutfaklarda yemeklere lezzet vermek için kullanılan hoş kokulu güzel bir bitkidir. Birçok kişi biberiyenin faydalarını bilir bilmedikleri şey ise onu koklamanın insan hafızasını geliştiriyor olmasıdır. İşte koku ve hafıza arasındaki...

İçerikleri

Biberiye mutfaklarda yemeklere lezzet vermek için kullanılan hoş kokulu güzel bir bitkidir. Birçok kişi biberiyenin faydalarını bilir bilmedikleri şey ise onu koklamanın insan hafızasını geliştiriyor olmasıdır. İşte koku ve hafıza arasındaki ilişkiyi kanıtlayan bu bitkinin şaşırtan faydaları.

Biberiyenin Tıbbi Faydaları ve Kullanımı

Biberiye bitkisi sağlığa çok yararlı olduğu gibi, mükemmel bir güzelleştiricidir. Önce bitkinin tıbbi etkilerinden söz edelim:

  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Kılcak damarları açar.
  • Karaciğeri tedavi eden bitkilerin başında gelir.
  • Biberiye yağı, kanser tümörlerinin ve vücuttaki yağ bezelerinin zamanla eriyerek kaybolmasını sağlar.
    Sinirleri uyarır ve güçlendirir.
  • Mide ve bağırsakları uyarır. Böylece sindirime (özellikle yağlı yiyecek yendiğinde) yardımcı olur. Hazımsızlıktan oluşan gazları söktürür.
  • Safra salgısını artırır.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Kadınlarda aybaşını düzene sokar. Gecikmeleri önler. İyi bir adet söktürücüdür.
  • Etkili bir toniktir.
  • Kas ağrılarını, siyatik ve nevraljiyi hafietir Romatizma ağrılarını azaltır.
  • Burkulma ve eziklerde iyileştiricidir.
  • Saç diplerindeki bezleri uyarır. Erken saç dökülmelerini önler. Bu nedenle özel şampuanların yapımında kullanılır.

Biberiye Kokusu Hafızayı İyileştiriyor

Araştırmacılar, biberiye kokusunun hafızanızı güçlendirebileceğini söylüyor. Northumbria Üniversitesi’nden araştırmacılara göre, bitkiden elde edilen uçucu yağ aroması sağlıklı yetişkinlerde hafızayı iyileştirebilir.

Koku, olayları hatırlama ve belirli zamanlarda görevleri tamamlamayı hatırlama yeteneğini geliştirebilir, dediler. 66 kişilik bir gruba biberiye kokulu bir odada veya kokusuz bir odada hafıza testi yapıldı.

Katılımcılara, gizli nesneleri bulma ve belirli nesneleri belirli bir zamanda araştırmacılara iletme de dahil olmak üzere, bellek işlevlerini değerlendirmek için çeşitli testler yapıldı.

İngiliz Psikoloji Derneği’nin Harrogate’deki yıllık konferansında sunulan sonuçlar, biberiye kokulu odadaki katılımcıların olası hafıza görevlerinde kokusuz odaya göre daha iyi performans gösterdiğini gösterdi.

Yazar Dr Mark Moss, “Biberiye aromasının uzun süreli hafızayı ve zihinsel aritmetiği geliştirdiğini gösteren önceki araştırmamızı geliştirmek istedik” dedi.

“Bu çalışmada, gelecekte meydana gelecek olayları hatırlama ve belirli zamanlarda görevleri tamamlamayı hatırlama becerisini içeren ileriye dönük belleğe odaklandık. Bu, günlük işleyiş için kritik öneme sahiptir. Örneğin, birinin bir gönderiyi hatırlaması gerektiğinde. bir doğum günü kartı veya belirli bir zamanda ilaç almak.”

Ortak yazar Jemma McCready şunları ekledi: “Bu bulguların hafıza bozukluğu olan bireyleri tedavi etmede etkileri olabilir.