Dünya Sağlık Örgütü kapsamında faaliyet gösteren Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın yaptığı araştırmaya, 10 Avrupa ülkesinden yaşları 50’nin üstünde olan 450 bini aşkın insan iştirak etti.
Araştırmanın ilk aşamalarına kanser, diyabet ve kalp hastaları alınmadı. Araştırmaya 1992-2000 yılları aralığında katılan ve sonrada yaklaşık 16 yıl süresince takip edilen insanların 41 bin 600’ü bu süreç içerisinde yaşamını yitirdi.
Araştırmaya katılan insanlara, günlük ne kadar gazlı içecek, meyve suyu ve enerji içecekleri içtiklerinin yanı sıra beslenme alışkanlıkları, egzersiz yapıp yapmadıkları, günlük kaç adet sigara içtikleri ve kilolarının kaç olduğu gibi yaşam tarzlarına yönelik sorular soruldu.
Araştırmadan elde edilen bulgulara göre 16 yıllık süre zarfında ayda bir bardaktan daha az meşrubat içen insanların yüzde 9,3’ü, günlük 250 mililitrelik iki ve üstü bardak meşrubat içen insanların ise yüzde 11,5’i yaşamını yitirdi.
Erken Ölüm Riski Yüzde 17 Yükseliyor
Araştırmacıların ifadelerine göre diyet, fiziksel aktivite, vücut kitle indeksi, sigara ve eğitim gibi etkenler dikkate alındığı zaman günlük iki bardak meşrubat içen insanların erken ölüm riski, ayda bir bardaktan daha az içen insanlara göre yüzde 17 daha fazladır.
Dolaşım Yolu Sisteminde Hasara Neden Oluyor
Bu sonuçlar, şekerli ve tatlandırıcılı içeceklerin hepsinde geçerlidir. Ayrıca erkekler ve kadınlar arasında elde edilen sonuçlar arasında fark olmadığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların belirli ölüm sebeplerini inceleyen araştırmacılar, yapay tatlandırıcılı meşrubatlar sık içildiği takdirde dolaşım sistemi rahatsızlıklarından dolayı erken ölüm riskinin bir hayli yükseldiğini ifade ediyor.
İçeriğinde tatlandırıcı olan meşrubatların sindirim sistemi hastalıklarına yol açtığı ve erken ölüm riskini yükselttiği ortaya çıktı. Ayrıca bütün meşrubatların Parkinson rahatsızlığından ölüm riskini artırdığına da araştırmacılar tarafından özellikle değinildi.
Özellikle yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek için içtiğimiz şekerli ya da tatlandırıcılı meşrubatların erken ölüm riskini yükseltecek kadar sağlığı tehdit etmesi, bu tür içeceklerin ne kadar sağlıklı olduğu üzerinde bir hayli düşünmemizi gerektiriyor.