Ana SayfaSağlıkGüneşin zararlı ışınlarından nasıl korunuruz? Güneş lekesi tedavisi

Güneşin zararlı ışınlarından nasıl korunuruz? Güneş lekesi tedavisi

İçerikleri

Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde hava sıcaklığının çok yüksek olması güneş ışınlarının cildimize zarar vermesine neden olur. Özellikle tatile gidenler, deniz kenarında zaman geçirenler, güneşin altında çalışanlar ve gün içinde güneş ışınlarına uzun süre maruz kalanlar için güneş ışınlarından korunma yöntemleri çok önemlidir.

Güneşin Zararlı Işınlarına Maruz Kalınca Ne Olur?

Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalanlarda;

  • Ciltte güneş lekeleri oluşması,
  • Aşırı çil oluşumu
  • Cilt incelmesi,
  • Cildin çok hızlı yaşlanması,
  • Cilt kuruluğu,
  • Cilt yanmasına bağlı yaralar oluşması gibi rahatsızlıklar meydana gelir.

Güneşin Zararlı Işınlarından Nasıl Korunuruz?

Bu tür rahatsızlıkların oluşmaması ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için kolayca uygulayabileceğiniz koruyucu tedbirler vardır. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için uygulayabileceğiniz tedbirleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Güneşin en sıcak olduğu ve güneş ışınlarının en zararlı olduğu saatler olan 11.00 – 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamak, zorunlu olmadıkça doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamaları gereklidir.

2- Güneşe doğrudan maruz kalmak zorunda olanlar için sağlık bakanlığı onaylı olan güneş koruyucu faktörler kullanılmalıdır. Güneş kremleri, deri koruyucular gibi koruyucu unsurlar kullanılarak güneş ışını etkisi minimum düzeye indirilir.

3- Güneş koruyucu krem kullanacaksanız en az 30 faktör ( sizi güneşten 30 dakika koruyacak ) özelliklere sahip güneş kremi kullanılmalıdır.

4- Güneşe maruz kalacaksanız özellikle güneşi doğrudan gören yüz, ense, alın, omuz gibi bölgeleri korumak için koruyucu tekstil ürünleri kullanmalısınız. Şapka, ince şal ve uzun kollu tişörtler uzun süre güneş altında kalacak olanları koruyacaktır.

5- Doğum kontrol hapları, antibiyotikler, dermatit ilaçlarına karşı alerjisi olanlar gibi güneşe duyarlılığı artıran hapları kullanan kişiler güneşte uzun süre kalmamalıdır. Eğer güneşte uzun süre kalmak zorunda iseniz güneş kremini mutlaka kullanmalısınız.

6- Göz çevresini güneşin olumsuz etkilerinden korumak ve göz çevresinde kırışıklık oluşmasının hızlanmasını engellemek için geniş güneş gözlükleri kullanmalısınız. Güneşe çıkacağınız her ana güneş gözlükleriniz yanınıza olmalıdır.

7- Özellikle bayanlar ve yaşlılar için güneşte geçirilecek zamanda mutlaka bir şemsiye kullanılmalıdır. Şemsiye sizi güneşten koruyacak en kolay ve en güvenli yöntemdir.

8- Alkol içerikli ürünler güneşin etkisi ile cilt lekeleri oluşturur. Bu nedenle güneşin etkisinden korunmak için alkol içeriği olan koruyucu ürünler kullanılmamalıdır.

9- Güneş ışınlarından korunmak için yapılması gereken geniş şapkaların tercih edilmesi, kıyafetlerin bol ve salaş seçilmesi çok önemlidir. Bu tür kıyafetler hem güneşten korunmanızı sağlayacak hem de sıcağın sizi olumsuz etkilemesini önleyecektir.

10- Cildi hassa olanlar için güneş kremi uygulaması gün içinde birkaç defa tekrar edilmelidir. Hassas ciltler birkaç dakika güneşe maruz kaldığında anında kızararak su toplayabilir ve yaralar oluşturabilir.

11- Güneşin etkisinden korunmak için göle de kalmaya özen göstermeli, gölge de zaman geçirirken nemin etkisiyle oluşan hava sıcaklığının sizi olumsuz etkilemesine engel olmalısınız. Doğal serinlik sağlayacak ağaç altı ve doğal bir bahçe sizin için en ideal saklanma alanı olacaktır.

12- Güneşten korunmak için evinizde kendi ellerinizle yapabileceğiniz koruyucu kremler vardır. Basit birkaç doğal ürünü karıştırarak yapacağınız güneş kremleri hem ekonomik bir şekilde güneş kremine sahip olmanızı sağlayacak hem de sağlığınızı koruyacaktır.