24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkGüçlü ve sağlıklı dişler için 9 adımda doğru beslenme

Güçlü ve sağlıklı dişler için 9 adımda doğru beslenme

İçerikleri

Güçlü ve sağlıklı dişler için aşağıdaki 9 adımı takip etmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.

1- Her Gün Yeterli Miktarda Kalsiyum Almaya Özen Gösterin

Muhtemelen kalsiyumun kemiklerinizi güçlü tutmaya yardımcı olduğunu biliyorsunuzdur. Aynı özellik dişleriniz için de geçerlidir. Her gün yeterli miktarda kalsiyum almak, dişlerinizin gücünü artırmaya yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir insan için günlük ortalama 1000-1200 mg kalsiyum gerekir. Süt ürünleri harika bir kalsiyum kaynağıdır. Ancak, tahıl, somon, sardalye ve bazı yeşil sebzeler de önemli kalsiyum kaynakları arasındadır.

2- Yeterli Miktarda D Vitamini Almaya Gayret Edin

D vitamini vücudunuzun kalsiyumu doğru bir şekilde emmesine yardımcı olur. Bu da güçlü dişlere sahip olmak anlamına geliyor. Güneş ışığı almak, D vitamini almanın çok önemli bir yoludur, ancak cildinize zarar verebilecek kadar güneşe maruz kalmaktan sakınmanız gerekir. Ayrıca birçok balık türü bol miktarda D vitamini içerir.

3- Fosfor Bakımından Zengin Yiyecekler Tüketin

Kalsiyum gibi fosfor da kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir. Süt ve süt ürünleri fosfor açıcından oldukça faydalıdır. Ayrıca et ve yumurta gibi protein yönünden zengin yiyeceklerin birçoğu fosfor bakımından zengindir. Fosfor, işlenmiş gıdaların çoğunda, koruyucu katkı maddesi olarak kullanılır. Günlük fosfor ihtiyacı yeni yürümeye başlayan çocuklarda 460 miligram, 4-8 yaş arası çocuklarda 500 miligram, 9-18 yaş arası çocuklarda günde 1.250 miligram alınmalıdır. Yetişkinlerin ise günlük ortalama 1000 miligram fosfor ihtiyacı vardır.

4- Güçlü ve Sağlıklı Dişler İçin Dengeli Beslenin

Kalsiyum ve D vitamini gibi besinlere odaklanmak diş sağlığı için çok önemli olmakla birlikte, genel olarak sağlıklı beslenme de ihmal edilmemelidir. Çok çeşitli vitamin ve mineraller almak, güçlü dişlere sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, farklı renklerdeki meyve ve sebzeleri tüketmek çok faydalı bir beslenme alışkanlığıdır. Böylece birçok vitamini elde etmeniz çok kolay olacaktır. Diğer yandan, yağsız süt ve tam tahıllı gıdaları tercih etmeniz ağız ve diş sağlığı için çok yararlıdır.

5- Yumuşak ve Nişastalı Yiyecekleri Yedikten Sonra Ağzınızı Çalkalayın

Yumuşak ekmekler, patates cipsi ve hatta kraker gibi nişastalı yiyecekler dislerinizdeki yiyecek parçacıklarını sıkıştırarak bakterilerin artmasına ve diş çürümelerine yol açabilir. Mümkün olduğunda bu yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Eğer tüketirseniz de, yedikten sonra ağzınızı suyla çalkalamayı unutmayın.

6- Şeker Yerine Çikolata Tüketin

Lolipop, sert şeker ve karamel gibi ağzınızda uzun süre tutarak tükettiğiniz şekerli yiyeceklerden kaçının. Şeker ağzınızda çok uzun süre kaldığından, bakteri üremesine ve diş çürümesine neden olur. Tatlı bir şeye ihtiyacınız olursa, çikolata vb. gibi daha çabuk temizlenebilecek yiyecekler seçin. Ayrıca, şeker oranı daha az ve sağlık için daha yararlı bitter çikolatayı mutlaka tüketin.

7- Güçlü ve Sağlıklı Dişler İçin Alkolü Tamamen Bırakın

Alkol tüketimini bırakmak çok önemlidir. Çünkü, alkol ağzınızı kurutabilir ve bu da diş çürümelerine neden olabilir. Bu sorunu önlemek için alkol tüketimini sınırlandırmayı veya tamamen bırakmayı deneyin.

7- Dişlerinizi Korumak İçin Sigarayı Bırakın.

Muhtemelen sigara içmenin akciğer kanserine ve diğer pek çok sağlık sorununa yol açtığının farkındasınız. Sigara dişlerinizin kemik dokusunu da zayıflatmanın yanı sıra diş çürümelerine ve sonrasında ağız kanserine neden olabilir.

8- Güçlü ve sağlıklı Dişler İçin Gazlı İçeceklerden Uzak Durun

Gazlı içeceklerde bulunan şeker dişleriniz için çok zararlıdır. Asitler zamanla diş minesini parçalayabilir ve çürümeye yol açabilir. Mümkün olduğunca gazlı içecekler tüketmekten kaçının ve onun yerine suyu tercih edin.