26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkGrip aşısı ne zaman yapılır? En uygun zaman nedir?

Grip aşısı ne zaman yapılır? En uygun zaman nedir?

İçerikleri

Kışın yaklaşması ile hastalıklarında gelmesi bir oluyor. Bunu içinde her yıl birçok insan grip aşısı yaptırarak salgın hastalıklara yakalanmadan bir kış geçirmek istemektedir. Peki, grip aşısı ne zaman yapılır, grip aşısı için en uygun zaman dilimi nedir? Bunu bilmekte fayda var çünkü, yanlış zamanda yapılan aşıların etkisi erken biteceğinden dolayı kış bitmeden hastalanabilirsiniz.

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

En çok sorulan sorulardan birisi olan grip aşısı için en uygun zaman dilimi nedir? sorusunu cevaplarsak; kuzey kürede yaşayan insanlar için en uygun zaman dilimi tabi ki de sonbahar dönemi yani eylül, ekim ve kasım aylarıdır. Havalar soğumaya başlarken grip aşısını yaptırmak gerekmektedir. Bu arada diğer bir geçiş dönemi olan ilkbaharda yani; mart, nisan ve mayıs aylarında da yaptırılabilir. Yalnız senede bir kez yapılması gerektiği için aşınızı sonbaharda yaptırmamış iseniz ilkbaharda da yaptırabilirsiniz.

Grip Aşısını Kimler Yaptırmalı?

Grip aşısını öncelikle, 65 yaş ve üzerindekilere yaptırılmalıdır. Çünkü onların bağışıklık sistemleri yaşlarından dolayı yavaşlamaktadır. Grip aşısını kronik kalp ve akciğer hastaları, astımlı çocuklar, böbrek hastaları, diyabet hastaları, AIDS enfeksiyonu olanlar, organ nâkili olanlar, hamileler, kimyasal tedavi ya da ışın tedavisi uygulananlar, sağlık personeli, hastane çalışanları, okul fabrika gibi kalabalık ortamda çalışanlar ve bakım evlerinde kalan herkes yaptırmalıdır. Çünkü hastalıklar bağışıklık sisteminin düşük olduğu zamanda açığa çıkar ve topluluk içinde bulaşırlar.

Grip Aşısını Kimler Yaptıramaz?

Tabi grip aşısını olmaması gereken insanlarda vardır. Özellikle yumurtaya alerjisi olanlar yaptırmamalıdırlar. Ve guillian barre sendromu olan kişiler grip aşısı yaptırmamalıdırlar.

Grip aşısı için en uygun zaman nedir sorusunu yukarıda bahsettik. Tabi sadece grip aşısı yaptırmakta yeterli değildir temizliğinize de dikkat etmelisiniz. İlkbahar ya da son bahar aylarında grip aşısı yaptırarak grip olmadan sağlıklı bir kış geçirebilirsiniz.

Grip Aşısının Faydaları Neler?

Grip aşısının önemli faydaları vardır. Grip aşısı  hastanelerin yoğunluğu azaltır, grip nedeniyle iş ve hayatı aksamaz, ayrıca griple ilgili hastaneye yatışları önleyebilir. Grip aşısının da çocuklarda hayat kurtarıcı olduğu gösterilmiştir. Aslında, 2017’de yapılan bir araştırma, grip aşısının bir çocuğun gripten ölme riskini önemli ölçüde azaltabildiğini göstermiştir.