26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerGrip aşısı kimlere ücretsiz olacak, aşı ücreti ne kadar?

Grip aşısı kimlere ücretsiz olacak, aşı ücreti ne kadar?

İçerikleri

Dünya Sağlık Örgütü (DSO), pandemi sürecini yakından izliyor ve ilgili aşı çalışmaları için önerilerde bulunuyor. Aşı içerikleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün öneri ve raporlarına göre hazırlanıyor. Uzmanlar, gripten korunmak için alınacak ilk tedbirlerden birisi olan grip aşısının koronavirüs salgını ile birlikte daha önem kazandığını belirtiyorlar.

Grip aşısı kimlere yapılmaz?

Grip aşısı gebeliğin ilk 3 ayında bulunanlara, 6 aylıktan küçük olan çocuklara ve alerji öyküsü olanlara yapılmaz. Ayrıca bu gruba influenza aşısına alerjik reaksiyon gösterenler de dâhildir.

Grip aşısı kimlere ücretsiz yapılacak?

Grip aşısı risk grubunda olan tüm vatandaşlara ücretsiz olacak. Fakat bu kişiler hekim reçetesi ile eczaneye gidebilirler. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, özellikle Grip aşısı vurulması gerekenleri şöyle sıraladı. 65 yaş üstü insanlar,6 -2 yaş bebekler, bir takım kronik hastalığı olanlar (astım, kalp, böbrek, şeker), huzurevi ve bakım evi gibi yerlerde yaşayanlar. Grip aşısının 2019 yılı ücreti 72 TL’dir. 2020 yılı güncel grip aşısı ücreti henüz açıklanmadı.

Grip aşısının yan etkileri var mı?

Grip aşısı olduktan sonra bölgede kızarıklık, ağrı ve şişme gibi yan etkiler olabilir. Aşıdan 6-12 saat sonra kişinin ateşi çıkabilir. Genellikle 24 saat sonra aşının tüm yan etkileri kaybolur. Aşıyı yaptırmadan önce alerjik reaksiyonunuzun olup olmadığını bilmelisiniz. Aşı mutlaka tam teşekküllü sağlık kuruluşlarında yapılmalıdır.