17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkDiş SağlığıGörünmeyen diş teli tedavisi nedir, nasıl yapılır?

Görünmeyen diş teli tedavisi nedir, nasıl yapılır?

İçerikleri

Diş telleri, ağızda yaşanan yerleşim problemlerinin düzeltilmesi konusunda çok ciddi bir potansiyele sahip ve özellikle yetişkinlik öncesi dönemde yapılan tedaviler sayesinde hastaların hayatlarının geri kalanında güzel görünen dişlere sahip olmaları sağlanıyor. Aynı zamanda çene yapısının gelişimini de düzene sokan bu uygulama, maalesef geçmiş senelerde ağızda görünen metal teller sebebiyle pek çok kişide çekinceler doğuruyordu. Dolayısıyla görünmeyen diş teli tedavisi ortaya çıktığında diş tellerine çekinceli bakan bireyler de artık bu tedaviye biraz daha olumlu yaklaşır oldular.

Görünmez diş teli tedavisinde temel olarak üç farklı yöntem kullanılıyor ve bu yöntemlere alt başlıklar halinde bir göz atmamız gerekli.

Şeffaf Plak ile Tedavi

Şeffaf plak tedavisi özellikle yetişkinler tarafından tercih ediliyor çünkü gün içerisinde anlaşılması oldukça zor ve dilendiği an çıkartılabiliyor. Bu tedavide dişlerin üzerine geçirilen şeffaf bir plak kullanılıyor ve bu plak dişlerde durduğu sürece düzeltme işlemi devam ediyor. Lakin özel gün ve gecelerde, yemekler esnasında veya uykuda diş plağını çıkartarak rahatlamak mümkün oluyor. Ancak devamlı olarak dişlerde durmadığı için tedavi sürecinin normal diş telinden çok daha uzun olduğu ve aslında günde en az 20 saat kadar takılı durması gerektiğini de belirtelim.

Lingual Ortodonti

Lingual ortodonti, klasik diş tellerinin aksine diş tellerinin dişin arka kısmına yerleştirilmeleri şeklinde uygulanmaktadır ve böylece tellerin dışarıdan görünmesi de oldukça zor hale gelmektedir. Ancak bu yöntem ilk başlarda çok rağbet görmesine karşın sonradan yarattığı rahatsızlıklar nedeniyle eski popülerliğini kaybetti. Dile çok yakın olmasından dolayı dilde yarattığı tahriş, bunun yanında pahalı olması ve normal diş teli tedavisinden daha uzun sürede tedavi sağlaması da bunun sebepleri arasında.

Şeffaf Diş Teli

Son dönemlerde en uygun görünmeyen diş teli tedavisi olarak karşımıza şeffaf diş teli çıkıyor. Bu teller plastik, safir veya seramik malzemelerden üretilebiliyorlar ancak ağız bakımına önem vermeyen hastalarda kullanımı zor olduğu için doktorlar hastanın durumuna göre karar veriyorlar. Bu uygulamada tedavi süresinde herhangi bir uzama mevcut değil ve hastalar normal diş telleriyle aynı zamanda iyileşiyorlar. Fakat zaman zaman zor yapışma niteliklerinden dolayı tellerin kullanımında dikkatli olmak gerekiyor.