Açlık kan şekeri normal değer olan 100 mg’nin üstündedir ama diyabet tanısı koyabilecek kadar yüksek bir şeker değeri bulunmamaktadır. Bu sorununuz varsa ileride diyabet olma riski son derece yüksektir.
Gizli Şeker Hastalığının Belirtileri;
- Sık sık acıkma ve açlık krizleri
- Sürekli tatlı yeme isteği
- Kilo verememe
- Hamilelikte kan şekerinin bozulması
- Şeker düşüşleri olması
- Bulanık görme
- Duygu durumunda değişiklikler , huzursuzluk , depresiflik , ani sinir ve öfkelenme
- Yemekten sonra uyku hali
- Gün içinde yorgunluk
- Sabahları zor uyanma
- Susuzluk hissi ve su içme isteğinde artış
- Çok sık idrara çıkmak
- El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve yanma hissi
- Baş, boyun ve ense bölgesinde terlemede artış.
Pre–diyabetik hastalar özellikle çok karbonhidratlı besinlerle beslendikten bir iki saat sonra uykusuzluk, halsizlik ve yorgunluk belirtileri yaşarlar.
Gizli Şeker Hastalığının Tedavisi
Gizli Şeker hastalığı , tip 2 diyabet hastalığına çok yakındır bu yüzden doktorunuzun dediklerini yaparsanız hastalık ilerlemeden kurtulabilirsiniz.
Üç temel şeyi yaparsanız kurtulmanız mümkün ; Doğru beslenme, düzenli yürüyüş ve gerekirse ilaç tedavisi.
- Karbonhidratlardan uzak durun.: Pre-diyabet hastalığınız varsa eğer karbonhidrat insülin hormon salınımını tetikler ve açlık atakları oluşur. Karbonhidrat ihtiyacınızı yulaflı, çavdarlı ekmekler, bulgur ve mercimekten karşılayabilirsiniz
- Günde 1 saat yürüyüş yapın : Aktivite oranınız arttıkça rahatsızlık belirtileriniz azalır.
- İlaç tedavisi: eğer şeker 200 mg in üstündeyse doktor kontrolünde ilaca başlamanız hastalığınızın ilerlememesi açısından uygun olabilir.
Kimler Gizli Şeker Hastalığı Riski Taşır?
- İlk olarak birinci dereceden akrabalarda şeker hastalığı bulunan kişiler .
- 45 yaşın üzerinde olan kişiler.
- Yüksek tansiyon (hiper tansiyon) hastaları
- İnsülin direnci olan kişiler
- Hareketsiz yaşam sürenler
- Obezite rahatsızlığı olanlar.
Gizli Şeker Hastalarına Öneriler;
Şeker hastalığı olanlar normal şeker seviyesinde olan kişilere göre kardiyak hastalığı olma riski daha fazladır. Bu yüzden düzenli olarak kontrollere gitmeyi ihmal etmeyiniz.
İlk yapmanız gereken fazla kilolarınızdan kurtulmak. Fazla kiloların verilmesi ile vücut var olan insülini daha iyi kullanmaya başlayacağından kan şekerinin kontrolü kolaylaşır, insülin gereksiniminiz azalır. Kilo verme, yüksek kan kolesterolü, yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon), gibi diğer ilişkili sorunlarınızın çözülmesine de yardımcı olabilir.
Stres kan şekerinizi yükseltebilir bu yüzden daha sakin ve rahat olmaya özen gösteriniz. Stres ve heyecan adrenalin ve kortizon hormonlarını devreye sokar ve bu hormonlar insülinin zıttı bir etki gösterir.
Gizli şeker hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Gizli şeker hastalığının belirtileri nelerdir , Pre-diyabet tedavisi paylaştım. Bu belirtiler varsa muhakkak bir test yaptırınız ve ona göre yaşam tarzınızda değişikliğe gidiniz. Düzenli egzersiz yapıp, dengeli beslenme ile fazla kiloları gidermek çok faydalı olacaktır. Hepinize çok geçmiş olsun dileklerimle.