19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerGereksiz fazla ilaç yazan doktorlar takibe alınacak

Gereksiz fazla ilaç yazan doktorlar takibe alınacak

İçerikleri

Artık fazla ve gereksiz ilaç yazan doktorlar takibe alınacak Sağlık bakanı Fahrettin Koca konuya dair şöyle konuştu; ‘’ Toplum ilaç konusunda yeterli düzeyde bilinçlenmelidir. İlaçlar hakkında bireylerin bilinçlenmesi gerekirken hekimlerimizin de bu konuda daha hassas davranması gerekiyor. Bu konuda dair aldığımız kararlar önümüzdeki aylardan itibaren hayata geçirilecek’’ dedi. Halkın da ilaç konusunda bilinçlenmesi gerektiği vurgulandı. İşte tüm detayları aktarıyoruz.

Çok İlaç Yazan Doktor İzlenecek

Geçtiğimiz aylarda yapılan araştırma sonucuna göre ülkemizde gereksiz ve reçetesiz ilaç sayısının giderek artış gösterdiği raporlandı. Özellikle ülkenin doğusunda grip gibi geçici rahatsızlıklarda reçetesiz ilaçların çok kullanıldığı görüldü. Bu ve benzeri rapor sonuçları üzerine sağlık bakanlığı harekete geçti. Fahrettin Kocanın verdiği röportaja göre artık ilaçları fazla ve gereksiz yere yazan hekimler detaylı olarak yakından izlenecek. Ayrıca halk ilaç konusunda bilgilendirilip bilinçlenecek. Bu proje kapsamında farklı adımlar atılması bekleniyor.

‘’Gerekirse Gece 12’ye Kadar Açık Kalacak’’

Fahrettin Koca akıllı ilaç projesinin dünya genelinde yaygın olduğunu ve bunun üzerine çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Koca şu sözler ile süreci aktardı;

‘’ Gereksiz ilaç yazılmasının önüne geçmek gerektiğini düşünüyoruz. Eskiden beri bu konuda verdiğimiz hizmetlerin sonuç verdiğini gözlemledik. Örneğin antibiyotik oranını %10 olarak aşağılara çekmeyi başardık. Hekimlerimizin gereksiz ilaç reçetesini vermesini engellemek adına yakından takip sistemini hayata geçiriyoruz. Bu sistem için gerekirse poliklinikler gece 12’ye kadar açık kalacak. Ortalamayı aşan ilaçların takibini yaparak bunu dijital yollar aracılığıyla olması gereken rakamlara çekmeyi hedefliyoruz. Bu sayede bireylerin bilinçsiz ve gereksiz ilaç kullanmasını en aza indireceğimizi düşünüyoruz.’’ Diyerek sözlerine son verdi.