19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerEvde kal kampanyası yanlış anlaşıldı! Komşuluk devam edince bina karantinasına dönüştü

Evde kal kampanyası yanlış anlaşıldı! Komşuluk devam edince bina karantinasına dönüştü

İçerikleri

Son günlerde artış gösteren pozitif vaka sayısı üzerinde yapılan araştırmalar, ev karantinası alınan kişilerin komşu ziyaretlerine devam ettiğini bu nedenle de tüm binaya virüs bulaştırdığını ortaya çıkardı. Pozitif vaka olan hanelerde tüm hane sakinleri ev karantinası sürecine alınırken, birçok aile üyesi komşu ziyaretleri yaparak vaka sayısının artmasına neden oldu.

Covid-19 Ev Karantinası Kararı Alınanlar Dikkat!

Aile içerisinden en az bir pozitif vaka bulunması ya da pozitif vaka ile temas olunması durumunda alınan 14 günlük karantina sürecinde evden çıkmamak gerekmektedir. Bu süreçte evden çıkmamak konusunu binadan çıkmamak olarak algılayan vatandaşlar kendilerini komşu ziyaretlerinde buldu. Hal böyle olunca komşular arası vaka sayısı artışı söz konusu oldu. Hatta karantina kararı alan birçok insan komşusuna haber vermeksizin ziyarette bulunarak, komşularına virüs bulaştırdı. Peki, ne yapmalı?

Ev Karantinası İçin Pozitif Vaka Beklemeyin

Pozitif vaka yaşanması ya da temas halinde alınan ev karantinası kararı devlet destekli bir uygulama olsa da siz kendinizi pozitif vaka ile karşı karşıya kalmadan alın. Koronavirüsle mücadele sürecinde kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için komşuluk ilişkilerini, akraba ziyaretlerini, komşular arası yemek dağıtma işlerini bir kenara bırakın. İnsan ilişkilerinde yaşayacağınız krizler karşısında tedbirlerinizi elden bırakmayın.

Evde Pozitif Vaka Varsa Ne Yapmalı?

Pozitif vakanın olduğu ailelerde aile üyeleri birbirinden uzak odalarda kalmalı ve eşler dahi odasını ayırmalıdır. Aile fertleri bir arada tek bir sofrada yemek yememeli, herkesin yemeği ve kullandığı malzemeler farklı olmalıdır. Evde pozitif vaka varsa;

  1. Mümkünse tuvaletler ayrılmalıdır. Tuvalete bir kova suyun içerisine 1 su bardağı kadar çamaşır suyu karıştırılmalı ve her tuvalete giren, sifon çektikten sonra bu karışımdan 1 maşrapa dökmelidir.
  2. Yemek yenen mutfak eşyaları kişiye özel ayrılmalıdır.
  3. Ayrı odalarda zaman geçirilmelidir.
  4. Pozitif vaka teşhisi konan kişi diğer aile üyelerinden ayrı bir odada izole halde yaşamalıdır. Kendisi ile yapılacak yemek ve eşya alışverişinde karşı karşıya gelinmemelidir.
  5. Ev sık sık havalandırılmalıdır.

Evde Hamile Varsa Pozitif Vaka Durumunda Nasıl Davranmalı?

Evde özellikle erken gebelik döneminde olan bir hamile var ve pozitif vaka durumu söz konusu ise hamile kadın ayrıca izole edilmelidir. Pozitif vaka ile bir araya gelmemesi, ortak eşya kullanmaması ve aynı havayı solumaması önemlidir. Evde 3. bir kişi varsa pozitif vakalı kişiyi ve hamile kişiyi ayrı odalarda izole etmelidir. Eğer 3. Bir kişi yok ve evin sorumluluğu hamile kişide ise bu durumda hamile olan kişi evde maskesiz gezmemeli ve pozitif vaka ile karşı karşıya kalmamalıdır. Sık sık ellerini yıkamalı ve kıyafetlerini sık sık değiştirmelidir.