27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaYaşamEv alırken bunlara dikkat edin!

Ev alırken bunlara dikkat edin!

Bu yazımızda ev alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtını veriyoruz. Ev, konut almadan önce mutlaka yazımıza göz atın.

İçerikleri

Konut satışları her gün artarken, değişen yönetmelikler ve seçeneklerin çoğalması, dikkat edilesi noktaları bilmeye zorluyor. Ev sahibi olmak isteyenler, ev satın almadan önce binanın sağlamlığı ve deprem yönetmeliğine uygunluğu gibi birçok detayı araştırması gerekir. Bu içeriğimizde ‘’ev alırken nelere dikkat edilmesi gerekir’’ sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

İskân ve ruhsatı var mı?

Ev satın almadan önce binanın bulunduğu ilçenin belediyesinden iskân ve ruhsat taraması yapılması gerekir. Her ne kadar ruhsatsız bina yapımı yasak olsa da senetli satışların bir kısmında ruhsatsız binalara rastlanılıyor. İskân ruhsatı için yapı kontrol bölümüne iskân ruhsatı var mı, diye sorulabilirsiniz. Bu binanın oturum izni anlamında gelen bir belgedir.

Tapu kaydı sorgulama

Ev satın alma detaylarında haciz ve ipotek durumunu öğrenmek için tapu kaydı sorgulama için inceleme yapılması gerekir. Ev alırken bunlara dikkat edin!

İmar dosyasını inceleme

Binanın durumunu öğrenmek için ilgili belediyeden imar dosyasını inceleyin. Eğer evi kredi çekerek aldıysanız bankanın çıkardığı raporlara da bakabilirsiniz. Binanın yapı kayıt belgesi, imar planı, parseli gibi bilgiler dışında kat yüksekliğinin neye göre planlandığını imar dosyası incelerek bulunur.

Kat irtifakı sorma

Kat irtifakı binanın mülkiyet haklarındaki paydaşları gösteren belgedir. Evin detaylı bir şekilde nerede olduğunu gösterir. Satın almadan önce kat irtifakını sorgulamanız gerekir. Aksi takdirde bir daire birçok kişiye satılarak, ev buhar olabilir.

Evin konumu, cephesi, metrekaresini öğrenme

Ev satın alma detaylarında evin konumu sonraki değerini belirlemede önemlidir. Okul, alışveriş merkezi, kolay ulaşım, park, hastanede ve cadde üzerine yakın evlerin değeri diğerlerine göre daha fazladır. Yakınında fabrika olan evi satın almamaya dikkat edilmelidir. Evin konumu dışında belirtilen metrekareyi ev sahibinin kendi ölçmesi daha doğru olur. Brüt ve net metrekare detayı atlanmamalıdır. Son olarak güney cepheli evler gün ışığından daha çok yararlanır ve kışın daha kolay ısınır. O nedenle kuzey cepheli evler pek tercih edilmez.

Müteahhit firmanın ev satış sözleşmeleri

Müteahhit firma evi satarken sıva, parke ve seramik gibi işçiliklerden kaynaklı problemleri 2 yıl boyunca garanti vermelidir. Kolon, yalıtım gibi kaba işlerden ise 5 yıl süren sorumluluğunu bilmek gerekir. Bu nedenle ev satış sözleşmesinin her detayını atlamadan okuyun. Son olarak ‘’Yapıların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’’maddelerine uygun yangın çıkış noktaları ve merdivenleri sorgulanmalı, incelenmelidir.

 Ev ödemesi ve noter

Ev satın alırken en önemli husus hukuki geçerliliği sağlayan ödemelerin yapılmasıdır. Senet gibi elden yapılan ödemelerde hukuki kanıtı zorlayacak şartlar gelişebilir. Banka ödemelerinde ise ödeme yaparken, açıklama kısmına ev ödemesi şeklinde yazılmalıdır. Ayrıca ev sahibi olmak isteyenler evin satış işlemlerini noter huzurunda yapmalıdır.

Ev aidatını öğrenin

Ev alırken binanın yönetim planına bakmayan birçok ev sahibi üzülüyor. Kimi binaların yüksek aidatları ev sahibini zorluyor. Ev alırken bunlara dikkat edin!