Erasmus, yükseköğretim kurumlarının ortak işbirliği ile öğrencileri daha nitelikli hale getirebilmek için teşvik ettiği bir eğitim programıdır. Öğrenci değişim programı olarak da adlandırılan Erasmus, kısa süreli ve karşılıksız mali destek sağlayarak bir öğrenciyi kültürel yönden zenginleştiren bir atılımdır. Ayrıca üniversite mezunlarının daha rahat istihdam edilebilmesi için teşvik edici özelliği olan, bunun yanında yabancı dilini geliştirmelerini de sağlamaktadır. Erasmus programına katılan üniversiteler, karşılıklı olmak şartıyla öğrenci değişimi yaparlar. Bu kimi zaman bir dönem, kimi zaman bir yıl sürer.
Programın aslın amacı ise Avrupa’da eğitimlerini sürdüren yükseköğretim kurumlarının nitelikli öğrenci yetiştirme becerisini güçlendirmektir. Erasmus programı süresince iş birliği yapan üniversiteler ülkeler arası ilişkileri de güçlendirmekte, programa dahil olan ülkelerdeki üniversitelerin akademik olarak tanınmasını sağlamaktadır. Bu tarz eğitim programlarına dahil olan öğrenciler, iş dünyasının beklentilerine daha iyi cevap veren bireyler olarak karşımıza çıkmaktadır. Üniversiteler arası iş birliği sayesinde Avrupa halklarının birbirlerini tanımasındaki önyargıları da gidereceğinden, toplumlararası barışı da pekiştirecektir.
1987 yılından günümüze kadar 4 milyona yakın öğrencinin faydalandığı Erasmus Öğrenci Değişim Programı, Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke ve içerisinde Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa Birliği Adayı ülkelerindeki üniversiteleri kapsamaktadır.
Erasmus’tan Hangi Öğrenciler Faydalanabilir?
Erasmus Üniversite Beyannamesi’ni almaya hak kazanmış yüksekeğitim kurumlarında eğitimini sürdüren öğrenci ve personellerin faydalanabileceği Erasmus Öğrenci Değişim Programı, 2010-2011 senesinden sonra geçerli olan EÜB sahibi eğitim kurumlarındaki bireylerin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı veya başka bir ülkenin vatandaşı olması ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nde ilgili yasalar ve mevzuatlar kapsamında çalışıyor ya da eğitimini sürdürüyor olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan öğrenciler ve akademik çalışanlar Erasmus Öğrenci Değişim Programına üye olabilirler. Ancak üniversitelerin Erasmus için belirlediği kontenjanlara bağlı olara, Erasmus’a başvuran öğrenciler arasından bir seçim yapması gerekmektedir. Eğer başvuru sayısı kontenjandan fazla olursa, üniversiteler, başvuru yapan öğrenciler arasından not ortalamaları yüksek, başarılı öğrencileri tercih edecektir.
Akademik Durum ve Ders Kaydı
Türkiye’de eğitimini sürdüren öğrencinin alması gereken derslerine karşılık, değişim programı ile gideceği üniversitedeki derslerin belirlenmesi ve alınan derslerin müfredata uygunluğu incelenir. Öğrencinin eğitimini sürdürdüğü kurum ile değişim programına dahil olacağı diğer kurumun dersleri ile uyum içerisinde olması gerekmektedir. Ardından imzalanan Learning Agreement ile hakları güvence altına alınmış olur. Ders seçimi sırasında 1 dönem değişim için 30, 1 yıl için ise 60 AKTS kredisi toplanmalıdır. Değişim programı bitiminde başarı olan öğrenciler ülkelerine döndüklerinde herhangi bir dönem veya sene kaybı yaşamamış olurlar. Başarısız olan öğrenciler ise Erasmus’a başlamadan önceki dönemlerinden devam edecektir. Erasmus bir yabancı dil öğrenme programı değildir, bir burs programı veya diploma çeşidi değildir. Kurumların birbirleri ile olan işbirliklerini sağlamak, öğrencileri iş hayatına hazırlamak adına gerçekleştirilen programdır.