28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerEngelli maaşı nasıl alınır, ne kadar 2019? Engelli maaşını kimler alabilir?

Engelli maaşı nasıl alınır, ne kadar 2019? Engelli maaşını kimler alabilir?

İçerikleri

Engelli Maaşı Nasıl Alınır?

Engelli maaşı her engelli Türk vatandaşının başvurabileceği bir maaş türüdür. Engelin doktorlar heyeti tarafından en az yüzde 40 olması ve engellinin herhangi bir yerden maaş almaması yani muhtaç olması gerekiyor. Hane gelirlerinin dikkate alındığı gelir hesabı yapıldığında ayda asgari ücretin üçte birinden daha az bir geliriniz varsa ki bu değer, net asgari ücret olan 2020 liradan hesaplanır. 2020/3 = 673 Lira veya son güncellemelere göre 609 TL altında ev halkının kişi başına düşen geliri tespit edildiğinde, SSK veya herhangi bir sigortanız yoksa, engelli maaşı için SYDV sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabilirsiniz.

Engelli Maaşını Kimler Alabilir?

Engelli maaşı alabilmek için;

  • En az yüzde 40 sağlık raporu olmalı
  • Evde kişi başı aylık gelir asgari ücretin üçte birinden az olmalı
  • Engelli kişi herhangi bir yerden maaş almamalı
  • Engelli kişi sigortalı bir işte çalışmamalı

Bu şartları sağlayan bir engelli önce SYDV’na gider. Engelli maaşı almak istediğini beyan eder. İlgili memur, engelliyi rapor verebilecek bir hastaneye sevk eder. Devlet hastanesine giderek, rapor için randevu alınır. Randevu günü belirtilen poliklinikler gezilerek engel oranı doktorlarca tespit edilir. Sonra tüm imzalar tamamlandığında, evrak, alındığı yere teslim edilir ve heyet için gün verilir. Belirlenen günde heyete giren engellinin durumu gözden geçirilir. Raporun bir nüshası SYDV’na gönderilir. Rapor yüzde 40 ve üzerinde olmalıdır. Sonra SYDV engelliyi arar ve maaş için evrak imzalaması gerektiğini belirtir. Öncesinde birkaç memur, durumu yerinde görmek için hane ziyareti yapar. Gelen memurlar da onay verirse, ve şartları eksiksiz taşıyorsanız engelli maaşınız bağlanır. E-devlet sitesi üzerinde, PTT den alacağınız şifre ve TC kimlik no ile giriş yaparak, arama kutusuna “Sosyal yardım “ yazarak, durumu takip edebilirsiniz.

Evde Çalışanlar Varsa Engelli Maaşı Alabilir miyim?

Evde çalışanlar olsa bile, hane halkı esas tutularak, kişi başına düşen aylık gelir hesaplanır, bu gelir, asgari ücretin üçte birinden az ise yani 609 liradan az ise ve engelli kimsenin heyet raporu yüzde 40 ve üzeri ise maaş bağlanabilir.

Engelli Araba Alabilir Mi?

Bunun için de rayiç bedeli hesaplanıyor. Binek araçları için rayiç bedelinin yüz yirmide biri olarak hesaplanıyor. 120 bin TL bir araç aldıysanız bunun yüz yirmide biri bin TL yapar. Aylık kazancınıza 1.000 TL ekleyebilirsiniz. Yine hane halkını hesabın içine katarak, kişi başı aylık gelirin, 673 TL’yi geçmemesi gerekiyor.

Kira Geliri Olan Bir Engelli Engelli Maaşı Alabilir Mi?

Maaş alabilme kriterleri arasında, engellinin bir gelirinin olmaması var. Hane halkından biri, kira geliri elde ediyorsa, hangi hanede kaldığına bakılır. Engellinin yaşadığı hanede, diyelim ki 5 kişi var. Engellinin hiçbir maaşı – geliri sigortası yok. Ama ağabeyinin ayda 5.000 TL kira-iş- geliri var. Bu ailenin başka hiçbir geliri yok. Şimdi 5000 TL /5 Kişi = 1.000 TL bu rakam, asgari ücretin üçte birini geçer. Bu yüzden engelli maaşı alınamaz, alınıyorsa SYDK’ya bildirilmesi ve kestirilmesi gerekir. O eve gelen kira bedeli 3000 TL ise yine 5’e bölünür ve kişi başı 600 TL gelir hesap edilir. Bu evin masrafları da düşülür ve net gelir hesaplanır.

Engelli Memur Olarak Atandım Engelli Maaşım Kesilir Mi?

Engelli memur olarak atanmışsanız, engelli maaşı almayı kesmeniz gerekir. Kesmezseniz ve maaş almaya bir şekilde gözden kaçtığı için devam ederseniz, aldığınız maaşı faizi ile beraber geri ödersiniz.

Engelli Maaşı 2019 Ne Kadardır?

Engelli maaşına başvuranların en çok merak ettiği konu 2019 emeklilik maaşı ne kadardır. Engelli maaşı engellilik oranı yüzde 40-69 arasında olanlar için 509 TL’dir. Yüzde 70 ve üstünde olanlar için 763 TL’dir. Yeni güncelleme ile hane halkı kişi başı geliri, muhtaçlık tespitinde 609 TL olmuştur. O hanede yaşayanların 10 kişi varsa bu sınır 6.090 TL’dir.