18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkEn tehlikeli ve en güçlü ağrı kesici ilaç Fentanil nedir?

En tehlikeli ve en güçlü ağrı kesici ilaç Fentanil nedir?

İçerikleri

Bu iddialı başlığın ardından sizleri, tıp dünyasının en güçlü ağrı kesici olan Fentanil ile tanıştıracağız. Fakat kendisi ile yakından tanışmamanızı diliyoruz. Maalesef yasa dışı yollardan temin edilebilen bu ilaç, birçok ölüme sebebiyet vermiştir. Peki, insanları ölüme kadar götürebilen Fentanil nedir ve etkileri nelerdir? İşte, en tehlikeli ağrı kesici Fentanil hakkında merak edilen detaylar.

Fentanil, tıbbi araştırmalara göre morfinden tam 100 kat daha büyük etkiye sahip. İnanılmaz değil mi?  Hastanın ya da yaralının ağrısını dindirmek için kullanılır. Bilhassa kanser hastalarının ağrılarını kesmede en güçlü ağrı kesici. Anestezi uygulamalarında oldukça başarılı bir ilaçtır.

Fentanil ağrı kesici nerelerde kullanıldı?

Etki gücünü daha iyi örneklendirelim. Fentanil, Afganistan’da görevli Amerikan askerleri üzerinde sıkça kullanıldı. Uzuvlarını kaybetmiş Amerikan askerlerinin ağzına lolipop şekeri gibi verildi. Etkisi o kadar güçlüydü ki bir süre sonra yaralı askerler ağrıdan kurtuluyordu.  Anestezilerde İğne olarak kullanılan Aldolan’ dan 500 kat güçlü bir ağrı kesici. Sıkı durun. Benzer bir türevi olan ‘’ Carfentanil’’ ilacından ise 1000 kat daha güçlü.

Fentanil nedir ve etkileri nelerdir?

Özellikle uzuvlarını kaybetmiş ve kanser hastaları Fentanil nedir ve etkileri nelerdir, sorusuna cevap aramaya devam ediyor. Fentanil, tıbbi araştırmalar sonucunda Belçika’da bulunan en tehlikeli ağrı kesicidir. Afyon türevidir. Buna karşın laboratuar ortamında üretimi gerçekleşiyor.

Bu ilaç Türkiye’de kırmızı reçete ve rapor yoluyla temin edilebilir. Diğer türlü temini yasal olmayıp, cezai yaptırımları vardır. Tıp dünyasında oldukça değerli olan bu ilaç aynı zamanda  ‘’ en tehlikeli ağrı kesici ‘’ unvanını koruyor. Çünkü yasadışı yollarla temin edip, uyuşturucu olarak kullanan insanlar oldu. Doz miktarını yeterli miktarda ayarlayamama yine onu  en tehlikeli ağrı kesici yapıyor. Fentalin ilacının adını bu kadar duyurmasında en ciddi yaralanmalarda bile ağrıyı dindirmesine borçlu.

Fentanil ağrı kesicinin yan etkileri nelerdir?

Fentanil ilacı en güçlü ağrı kesici olduğu için yan etkileri de bir hayli fazla.

  • Bulantı ve kusma
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Solunum depresyonu
  • Halüsinasyon
  • Apne

Prof.Dr. Serdar Akgün, “En Güçlü Ağrı Kesici, En Tehlikeli İlaç”

UYARI!

Bu yazı içeriğimiz öneri niteliğinde olmayıp, sadece bilgilendirme amacını taşır.